Wat als het wisselgeld op is? Handelaars kampen met een tekort aan (kleine) muntstukken van 5, 10 en 20 eurocent, omdat mensen minder cash betalen en sinds de oorlog in Oekraïne weinig munten worden geslagen.
Daad van burgerzin
Zeker met de feestdagen op komst, dreigt een tekort aan klein wisselgeld. Muntstukken van 5, 10 en 20 eurocent zijn schaars bij handelaars en in banken, waarschuwen handelsfederatie Comeos en Unizo. Omdat mensen sinds de coronacrisis steeds meer digitaal betalen, worden de muntjes opgepot en circuleren ze niet meer genoeg. Ook worden er momenteel geen nieuwe munten bij geslagen, door de oorlog in Oekraïne en de daaruit volgende grondstoftekorten.
Het kan dus moeilijk worden om gepast terug te geven als consumenten toch nog cash betalen in winkels. De handels- en bankenorganisaties roepen daarom op ofwel zoveel mogelijk digitaal te betalen, ofwel bij contante betalingen ook de kleine muntjes te gebruiken. Om de muntstukken weer in omloop te brengen, kunnen mensen ze ook bij de banken inwisselen of aan goede doelen geven.
De FOD Financiën noemt het inleveren van opgespaarde muntjes zelfs “een daad van burgerzin” in De Standaard. Een weetje: er zijn zo’n 366 muntstukken per Belg in omloop, waarvan 85% van minder dan een euro. Zelfs van de afgeschafte stukken van 1 en 2 cent zouden er nog 1,3 miljard circuleren. Febelfin, Unizo en Comeos vragen alvast begrip aan consumenten voor de bijzondere situatie en hopen op “een snelle, meer structurele oplossing”.