Slagerijketen Renmans slankt fors af: dit jaar sloten al vijftien vestigingen de deuren. Volgens de vakbonden dreigen nog heel wat meer sluitingen. Het slagersberoep heeft het sowieso al lastig, maar dat Aldi nu zelf vlees verkoopt, helpt de situatie zeker niet vooruit.
Trend of Aldi-effect?
Netto zijn er vandaag vijftien slagerijen van Renmans minder dan een jaar geleden, concludeert De Tijd uit de jaarverslagen van de beenhouwerijketen. Ook in 2021 sloten zeven winkels, al kwamen er tegelijkertijd vier nieuwe bij. De omzet zou na 2020 met 6,28% zijn gezakt, terwijl de winst daalde van 15,8 miljoen euro in 2020 naar minder dan 10 miljoen euro een jaar later.
2020 was weliswaar een recordjaar, goed voor een recordomzet van 422 miljoen euro. Met dank aan het coronavirus uiteraard, want de keten is al jarenlang winkels aan het sluiten. In de afgelopen vijf jaar gingen 31 winkels dicht, berekende De Tijd verder. Vlees verliest aan populariteit, terwijl consumenten hun vlees ook steeds minder bij de slager kopen. Bovendien is het beroep van slager een waar knelpuntberoep. Afgelopen zomer moest Renmans zelfs drie vestigingen in Oost-Vlaanderen tijdelijk sluiten wegens een tekort aan personeel.
Al speelt mogelijk nog een andere factor mee: sinds 2020 verkoopt Aldi, dat veel vestigingen van Renmans onderdak biedt, zelf ook vlees. Vandaag hebben al 413 van de 440 Belgische Aldi-winkels een eigen assortiment vers vlees. Renmans is er nog wel leverancier, maar dan wel ten koste van de eigen slagerijwinkels. Volgens vakbond ACV dreigen nog liefst een klein honderdtal winkels te sluiten door dalende omzetcijfers. Er zou evenwel een verzoeningsvergadering met de vakbonden op komst zijn.