Gemeenteraadsverkiezingen
Tijdens de eerste zes maanden kwamen er bij het Participatiefonds 450 dossieraanvragen binnen. Dat zijn er 14,3% minder dan in dezelfde periode van 2010, maar in vergelijking met de eerste jaarhelft 2013 nam het aantal aanvragen wel toe met een kwart (+25,7%).
Unizo ziet de gemeenteraadsverkiezingen als een mogelijke verklaring. “In 2011 en de eerste jaarhelft van 2012 rondden gemeentebesturen openbare werken nog snel af. Na de verkiezingen was het wachten op de nieuwe gemeentebesturen en beleidsplannen”, klinkt het bij de ondernemersorganisatie.
Omzetdaling, extra kosten en… ontslagen
Uit onderzoek van Unizo blijkt dat openbare werken bij 7 op de 10 ondernemers leiden tot omzetdaling. Ruim 1 op 6 maakt kosten om het verlies aan inkomsten te beperken, van het organiseren van speciale acties over extra publiciteit, eigen bewegwijzering en levering aan huis tot zelfs een tijdelijke verhuizing van de winkel. Openbare werken kunnen zelfs tot ontslagen leiden; dat is het geval bij één zelfstandige op de 14.
Drie kwart van de ondernemers heeft volgens Unizo ook na de werken nog te kampen met een omzetdaling, omdat klanten bijvoorbeeld een andere winkel hebben gevonden of omdat er na de werken minder parkeerplaatsen zijn.
Zo kunnen openbare werken “een dure grap” worden, zegt Unizo-topman Karel Van Eetvelt. “Voor particulieren betekenen werken hoogstens een paar straten omrijden of slijk voor de deur. Voor ondernemers gaat het over een verlies aan broodwinning. De inkomenscompensatievergoeding verzacht een beetje, maar de procedure is omslachtig en de vergoeding staat niet in verhouding tot de geleden schade.”