De zelfscankassa’s in tien Belgische supermarkten van Lidl zijn weer vervangen door traditionele kassa’s. Na twee jaar is de test beëindigd en bekijkt Lidl een technologische update.
“Niet meer diefstal als anders”
De terugkeer naar traditionele, bemande kassa’s is verrassend in een tijd waarin alle supermarkten inzetten op automatisering en kampen met personeelstekorten. Een kassamedewerker beweerde dat het project is stopgezet omdat er dagelijks voor meer dan 500 euro aan producten werden gestolen of verkeerd gescand, maar dat klopt niet.
“Dat is zeker niet de reden”, reageert Lidl-woordvoerster Isabelle Colbrandt. “Het pilootproject is positief onthaald. Uit bevraging blijkt dat mensen goed hun weg vonden naar de zelfscankassa’s. Het is al een gewoonte aan het worden, de systemen spreken voor zich. Zelfscankassa’s zijn dan ook een duidelijke trend in de markt.”
Delhaize bevestigt bij monde van woordvoerder Roel Dekelver dat consumenten de zelfscankassa’s inderdaad appreciëren: “Zeker mensen die een beperkt aantal producten kopen, zoals een broodje en drank voor de lunch, zijn blij dat het sneller gaat. Het gaat ook in perceptie sneller: omdat mensen bezig zijn, lijkt het vlugger te gaan. Voor veel klanten is de service ondertussen belangrijk, lang niet alleen voor jonge mensen.”
Kwestie van investering
Dat er weleens wordt gestolen, valt nooit uit te sluiten, aldus Dekelver: “Zoals in elke winkel en aan elke kassa wordt er geprobeerd om te stelen, maar dat is bij zelfscankassa’s niet meer als anders en stijgt ook niet. Er zijn verschillende controlesystemen, zowel zichtbare als onzichtbare, en er is altijd iemand aanwezig. We voeren ook willekeurige controles uit. Er zijn genoeg signalen om duidelijk te maken dat er wordt gecontroleerd.”
Toch zijn bij Lidl momenteel geen zelfscankassa’s meer te vinden. Ze komen op termijn terug, maar op dit moment is nog niet geweten in welke winkels en wanneer. Op groepsniveau is er ondertussen een update van de systemen aan de gang, legt Colbrandt uit. Lidl zou dus ook in België naar die nieuwe technologie willen gaan, maar die testen in alle tien de pilootfilialen is te duur. Daarom wordt nu bekeken op welke schaal en wanneer er dan een uitrol van de nieuwe zelfscankassa’s komt. “Het is echt een investeringskeuze.”