Het begrotingsakkoord voor 2023 en 2024 van de Belgische federale regering heeft ook zijn impact op de handelssector. Met het oog op de stijgende kosten mogen studenten voortaan 600 uur werken. Ook komt er een btw-wijziging voor voedingsproducten.
Korting op patronale bijdragen
Voor bedrijven staat het begrotingsakkoord voor 2023 en 2024 vooral in het teken van de sterk stijgende energie- en loonkosten. Met de opbrengsten van een overwinstbelasting bij de energieleveranciers financiert de Belgische federale overheid een fikse tegemoetkoming in de patronale bijdragen.
Om de koopkracht te bewaren, worden de lonen in januari wel geïndexeerd, maar werkgevers hoeven in het eerste en tweede kwartaal van 2023 geen patronale bijdragen te betalen op die extra verloning. Het Verbond van Belgische Ondernemingen heeft het over een korting van 7,07%. Voor het derde en vierde kwartaal krijgen werkgevers uitstel van betaling tot 2025.
Meer studentenwerk
Studenten mogen meer werken vanaf volgend jaar: het maximum aantal uren opgetrokken tot 600 uur. Zo wil de regering tegemoetkomen aan de arbeidsschaarste en goedkopere werkkrachten mogelijk maken. Voor de energiekosten blijft het btw-tarief op gas en elektriciteit op 6%. Ook de accijnzen worden aangepast.
De vennootschapsbijdrage wordt geïndexeerd, terwijl alleen nog kmo’s van de notionele intrestaftrek kunnen gebruikmaken. Eenmalig kunnen grote bedrijven bovendien slechts 40% van hun winsten boven één miljoen euro compenseren met overdraagbare verliezen, tot nu toe was dat 70%. Binnenkort zou er evenwel een Europees akkoord komen over het belasten van multinationals.
Gesleutel aan btw-tarieven
In de handelssector blijft het gesleutel aan de btw en accijnzen op consumptiewaren niet zonder gevolgen. Zo stijgen de accijnzen op tabakswaren opnieuw, en vanaf 2024 gelden die ook voor e-sigaretten. De ecotaks op vervuilende verpakkingen breidt eveneens uit.
De federale regering wil gezonde voeding goedkoper en ongezonde voeding duurder maken. Dat zou gebeuren door het btw-tarief op ongezonde producten te verhogen, terwijl de btw op gezonde producten zou verlagen. Het voorstel om de btw op groenten en fruit te laten wegvallen ligt al langer op tafel en wordt ook bekeken in Nederland.