De Franse modeketen Camaïeu is na een lange doodsstrijd failliet verklaard. De keten gaat in gerechtelijke vereffening, 2.600 werknemers staan op straat en alle winkels gaan na zaterdag onherroepelijk dicht.
240 miljoen euro schulden
Komende zaterdag is de laatste openingsdag voor de winkels van Camaïeu. De modeketen is woensdag door de rechtbank van Rijsel failliet verklaard, twee maanden nadat ze uitstel van betaling had gekregen. Die surseance is nu omgezet in een gerechtelijke vereffening, bericht 7sur7.
Alle activa worden geliquideerd om de schuldenberg van inmiddels 240 miljoen euro (deels) af te lossen. Het betekent dat de 511 winkels in Frankrijk dicht gaan en de 2.600 banen verloren gaan. De vakbonden menen zelfs dat meer dan 5.000 mensen hun job verliezen, aangezien de keten met veel dienstverleners werkte.
Businessplan van één pagina
Camaïeu maakte in 2020 een doorstart en werd toen overgenomen door vastgoedgroep La Financière immobilière bordelaise (FIB), maar de coronapandemie heeft zwaar op de al zwakke retailer ingehakt. Al waren er meteen twijfels bij de overname. “Het overnameplan was niet erg doordacht, met een businessplan dat op één pagina past. Ik ben niet in staat om meer dan 70 miljoen aan staatsinspanning te leveren”, zegt Franse minister van Industrie Roland Lescure nu.
Om de liquidatie te voorkomen was volgens de eigenaar in de komende acht maanden 79,2 miljoen euro nodig om onder meer de herfst-wintercollectie te betalen en de voorjaarscollectie in te kopen. De aandeelhouder zei woensdagochtend nog zelf meer geld te willen injecteren, op voorwaarde dat de staat een voorschot van 48 miljoen euro zou ophoesten. Maar dat oordeelde de Franse overheid onrealistisch.