Levenslijn van 25 miljoen dollar
Het zag er even slecht uit voor American Apparel: de keten uit Los Angeles, die al langer rode cijfers schrijft, moest dringend een lening van 10 miljoen dollar (7,5 miljoen euro) terugbetalen aan Lion Capital maar had dat geld niet. Daarnaast heeft American Apparel nog een schuld uitstaan van 50 miljoen dollar (37 miljoen euro) bij Capital One en obligaties voor een slordige 210 miljoen dollar (meer dan 150 miljoen euro).
Standard General heeft de groep nu een eerste reddingsboei van omgerekend net geen 18,5 miljoen euro toegegooid. Voorwaarde voor de deal is wel dat de raad van bestuur grondig door elkaar wordt geschud. De geldschieter – die intussen al 44% van American Apparel controleert mag zelf drie bestuurders afvaardigen en heeft ook zijn zegje bij de aanstelling van nog twee andere bestuurders. Enkel co-voorzitters Allan Mayer en David Danziger zijn zeker van hun zitje in de zevenkoppige raad van bestuur.
Quid Dov Charney?
Opvallend: het was de onlangs wegens ongewenste intimiteiten geschorste CEO Dov Charney zelf die zijn aandelen en stemrechten heeft overgedragen aan Standard General. “Over Charney’s toekomst bij het bedrijf zal een comité binnen de herschikte raad van bestuur beslissen”, klinkt het daarover. In dat comité zal minstens één bestuurder van Standard General en nog een gezamenlijk aangestelde bestuurder zetelen. Het onderzoek naar Charney moet binnen de 30 dagen afgerond zijn, tot dan blijft Charney aan als ‘strategisch consultant’.
Eens dat varkentje gewassen, moet alle aandacht gaan naar de heropstanding van American Apparel: de groep boekte sinds 2010 een nettoverlies van 270 miljoen dollar (net geen 200 miljoen euro). Na de bekendmaking van de deal steeg het aandeel van American Apparel 1,1% op de beurs van New York. Het aandeel noteert nu nog altijd de helft minder dan een jaar geleden, ondanks het feit dat de koers al 30% gestegen is sinds de schorsing van Dov Charney.