Patagonia schenkt al haar aandelen weg aan het goede doel. De oprichter van het outdoormerk brengt alle kapitaal onder in twee fondsen, waardoor de winst voortaan integraal naar maatschappij- en milieuprojecten gaat.
Rijkdom voor de planeet
De winst van Patagonia gaat straks volledig naar ecologische en sociale doelen. Oprichter Yvon Chouinard en de raad van bestuur brengen alle aandelen van het bedrijf, dat al sinds de oprichting in 1973 in privéhanden is, onder in twee nieuwe entiteiten: de Patagonia Purpose Trust en het Holdfast Collective. Het doel: “wij zetten het kapitalisme op zijn kop door van de Aarde onze enige aandeelhouder te maken”, zegt bestuursvoorzitter Charles Conn.
De stichting (Trust) krijgt alle aandelen met stemrecht van het outdoormerk. De toezichthouders van de stichting moeten er via hun stemrecht op toezien dat de acties van het bedrijf altijd in overeenstemming zijn met de vooropgestelde milieudoelstellingen en sociale waarden. Het Collectief bevat dan weer alle aandelen zonder stemrecht. Via het collectief gaan alle winsten, die niet opnieuw in Patagonia of zijn waardeketen worden geïnvesteerd, naar vooral milieuprojecten. Naar schatting zullen de gesteunde projecten zowat 100 miljoen dollar per jaar ontvangen, bericht Edie.
“Als we enige hoop willen op een bloeiende planeet over 50 jaar, moeten we allemaal alles doen wat we kunnen met de middelen die we hebben. In plaats van waarde te onttrekken aan de natuur en die om te zetten in rijkdom, gebruiken we de rijkdom die Patagonia creëert om de bron te beschermen”, verklaart Chouinard.
Geen “woke” kapitalisme
Voorzitter Conn roept in een open brief in Fortune andere bedrijven op het voorbeeld te volgen. Hoewel hij als investeerder en CEO zelf veel te danken heeft aan het aandeelhouderskapitalisme, ziet iedereen dat het zo niet verder kan. “We hebben de hoge aandeelhouderswinsten gesubsidieerd door het weefsel van onze samenlevingen uit te rafelen en de planeet waarop we leven uit te putten.”
Een paar jaar geleden heeft Patagonia daarom officieel haar missie veranderd: de missie van het bedrijf is nu de thuisplaneet redden. Het merk kiest voor “purpose capitalism” en experimenteert sindsdien met innovatieve businessmodellen zoals hergebruik van oude jassen, tweedehands en verhuur.
“Dit is geen ‘woke’ kapitalisme”, argumenteert Conn. “Het is de toekomst van het bedrijfsleven als we een betere wereld willen opbouwen voor onze kinderen en alle andere wezens. Mettertijd zal de markt blijven werken en zullen verantwoordelijke, doelgerichte bedrijven meer investeringen, betere werknemers en een sterkere klantenbinding aantrekken.”