(update) “Onvermijdelijk”, noemt Vlaams Minister van Leefmilieu Zuhal Demir de invoering van statiegeld op plastic flessen en blikjes. De doelstelling voor minder zwerfvuil wordt immers niet gehaald.
Niet minder zwerfvuil
Het debat rond statiegeld op drankverpakkingen, met name op plastic flesjes en blikken, is weer geopend. In principe zou de kwestie pas eind volgend jaar op tafel komen, maar Demir wil er dit jaar al werk van maken. Haar partij (N-VA) was oorspronkelijk nochtans tegen statiegeld gekant, samen met Open VLD en de voedings- en verpakkingssectoren.
Met de verpakkingssector werd het akkoord gesloten dat tegen 2023 de hoeveelheid zwerfvuil met een vijfde moest dalen ten opzichte van 2015, maar het is volgens Demir nu al duidelijk dat die doelstellingen niet worden gehaald. Voedingssectorfederatie Fevia hoopte dat de invoering van de nieuwe blauwe vuilniszak voor alle plastic verpakkingen het probleem mee zou verhelpen, maar dat blijkt niet het geval.
“Dus moeten we volgens mij de volgende stap zetten binnen de Vlaamse regering”, aldus Demir op Twitter. Die buigt zich nog dit jaar over het dossier, wanneer de commissie Leefmilieu in oktober onder meer nieuwe cijfers over zwerfvuil in Vlaanderen krijgt. Dat zegt kabinetschef Andy Pieters aan De Morgen. Het regeerakkoord opent alvast de weg naar een “beloningssysteem” voor het binnenbrengen van blikjes of plastic flessen. Ook met de Brusselse en Waalse regeringen wordt al overlegd.
“40.000 euro per jaar”
Buurtsuper, de Unizo-organisatie van speciaalzaken en zelfstandige supermarkten, reageert bezorgd op het voorstel: “We willen vermijden dat de kosten voor de ondernemers zijn. De inspanningen die in dit verband van ondernemers worden gevraagd, moeten in verhouding staan tot hun verantwoordelijkheid.” Voor het inzamelen van de plastic verpakkingen via de winkels zou het prijskaartje algauw oplopen tot 40.000 euro per jaar, meent de organisatie, die daarom pleit voor inzameling via de recyclageparken of installaties bij winkeliers die worden gefinancierd door de overheden.
Welk systeem zou worden gebruikt, is evenwel nog geen uitgemaakte zaak. De OVAM stelt 25 cent statiegeld per verpakking voor, binnen te brengen in winkels met minstens 400 m² verkoopoppervlakte, weet De Tijd. Afvalverwerker Fost Plus schuift dan weer QR-codes op vuilbakken en verpakkingen voor, zodat mensen de verpakkingen na het scannen gewoon in de vuilniszak kunnen gooien. Het geld zou dan automatisch op de bankrekening worden gestort.
Voor 2025 valt in ieder geval niets te verwachten, want het kabinet van Demir denkt ongeveer 2,5 jaar tijd nodig te hebben om een eventuele beslissing ook echt tot uitvoer te brengen.