Verse en diepgevroren voeding zal de komende maanden misschien wel 30 tot 50% duurder worden: koel- en vrieshuizen zien zich genoodzaakt de stijgende energiekosten door te rekenen. Anders dreigen lege schappen…
“Ramp voor de voedselketen”
Onder andere groenten, fruit, vlees en vis dreigen de komende maanden flink duurder te worden voor de consument. Veel foodretailers besteden de opslag van deze producten uit aan koel- en diepvriesbedrijven die hun gigantische energiefactuur zien exploderen, en niet anders kunnen dan de oplopende kosten door te rekenen aan hun klanten, de supermarkten. Die zullen de kosten op hun beurt minstens gedeeltelijk moeten doorrekenen naar de consument.
De gemiddelde maandelijkse elektriciteitsprijs ligt nu al 7,5 keer hoger dan voor het uitbreken van de oorlog in Oekraïne. “Het risico bestaat dat onze leden dat simpelweg niet meer kunnen betalen, hun koelkasten moeten stilleggen en de klant vragen om zijn producten te komen weghalen”, zegt secretaris Koen van Goidshoven van de Belgische federatie van koel- en bewaringshuizen (BVBVK) in De Standaard. Dat zou een ramp zijn voor de voedselketen. Hij adviseert zijn leden om vanaf 1 september een maandelijkse energietoeslag aan te rekenen.
“Voedselvoorziening in gevaar”
Ook de Nederlandse Vereniging voor Koel- en Vrieshuizen (Nekovri) raadt zijn leden aan om de prijsverhogingen door te berekenen. In normale tijden vertegenwoordigt energie zo’n 30% van de kostprijs van diepvriesvoedsel, en 15 tot 20% bij gekoelde voeding. Dat zal een veelvoud worden. “Prijzen van diepvriesproducten moeten met 30% tot 50% stijgen, wil het voor ons uit kunnen”, zegt Arie van Daalen, directeur van Maasoever Cold Store in het FD. Hij onderhandelt momenteel met de supermarktketens om de lopende contracten open te breken.
Ook voor groenten- en fruitconserven moet de prijs omhoog: niet alleen vergt de productie veel energie, ook steeg de prijs voor glas en blik gevoelig. Groenten als erwten, bonen en wortels zijn al 20% in prijs gestegen, voor fruit zal de prijs met minstens 30% omhoog moeten, denkt Richard Corsmid, directeur van Coroos Conserven. “De consument moet meer gaan betalen. Anders zal de voedselvoorziening in gevaar komen.”