Prijs nog 10% hoger dan vorig recordjaar
De melkprijs steeg in 2013 maand na maand, om in december een piek te bereiken. Concreet kregen de Belgische boeren vorig jaar gemiddeld 39,4 euro per 100 liter, een kwart meer dan in 2012. Dat is vrijdag bekendgemaakt op de algemene vergadering van de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ).
“Men maakt vaak de vergelijking met 2007, het vorige recordjaar. Maar de melkprijs in 2013 lag nog 10% hoger dan dat jaar, terwijl de melkproductie ook 10% hoger lag dan in 2007. Nooit eerder werd zo veel betaald”, zei Renaat Debergh, gedelegeerd bestuurder van BCZ, bij de voorstelling van de jaarresultaten.
Als verklaring verwijst Debergh naar de “heel sterke toename van de internationale vraag“. Zo steeg de export van Belgische zuivelproducten naar China het voorbije jaar met 37%. De totale uitvoer van Belgische zuivel groeide met 9,6%.
Sinds begin dit jaar is de melkprijs op de internationale markten wel weer aan het dalen. De Zuivelconfederatie verwacht dat ook de prijzen die aan de Belgische boeren worden betaald zullen dalen, maar gaat niet uit van een scherpe terugval.
Einde Europese melkquota in zicht
De zuivelindustrie realiseerde in 2013 een omzet van 4,7 miljard euro, waarvan 61% (ongeveer 2,9 miljard euro) wordt uitgevoerd. De zuivelindustrie levert rechtstreeks werk aan 5.675 personen. Bovendien zijn 8.500 melkveehouders voor hun inkomen sterk afhankelijk van de prestaties van de zuivelindustrie.
Er was vorige week trouwens nog meer goed nieuws voor de Belgische boeren: de nationale quota voor leveringen van melk aan de zuivelfabrieken werden niet overschreden. Daardoor moet er geen boete (de zogeheten “superheffing”) worden betaald aan het Europees Landbouwgarantiefonds.
Intussen maakt de Belgische zuivelindustrie zich klaar voor de periode zonder melkquota: vanaf 1 april 2015 vallen de Europese melkquota weg. “Dit biedt groeiperspectieven voor een aantal landen. België behoort bij de koplopers van de groeilanden en zag de melkproductie sedert 2006 met 13% of 400 miljoen liter toenemen”, klinkt het bij de BCZ. “De zuivelindustrie zal tegen eind 2017 reeds 500 miljoen liter extra kunnen verwerken. Daartoe zijn de komende 3 jaar nog heel wat investeringen gepland”, klinkt het.