Twee jaar na de doorstart gaat Camaïeu opnieuw in surseance: de Franse kledingketen kan haar schuldenberg van ruim vijftig miljoen euro niet meer de baas, zeker niet nu ze maanden achterstallige huur moet ophoesten.
Vastgoedgroep betaalt verhuurders niet
Camaïeu is vandaag onder externe bewindvoering geplaatst: de Kamer van Koophandel van Rijsel geeft de keten met 538 winkels in Frankrijk voorlopig bescherming tegen schuldeisers, terwijl het bedrijf zelf een herstelplan opstelt om zoveel mogelijk van de 2.571 overgebleven jobs – en het merk – zelf te redden. De modeketen zou met een schuldenberg van meer dan vijftig miljoen euro kampen.
Het bedrijf maakte pas twee jaar geleden, in augustus 2020, nochtans nog een doorstart onder de vastgoedgroep Financière Immobilière Bordelaise. Ironisch genoeg is het die nieuwe eigenaar die tijdens de coronapandemie een aanzienlijk deel van de huur weigerde te betalen, waardoor de huurachterstanden nu hoog oplopen en tientallen pandeigenaars een rechtszaak hebben aangespannen.
Verschillende retailers en hun verhuurders trokken naar de rechtbank met de vraag of winkeliers het recht hadden om hun huur niet te betalen, aangezien ze tijdens de lockdowns geen genot hadden van hun winkels. Het Franse Hof van Cassatie oordeelde op 30 juni echter finaal dat ze dat recht niet hebben. Voor Camaïeu betekende het vonnis de doodsteek.
Al zwak bij overname
Het modemerk zelf geeft wel nog andere redenen op: “Al erg kwetsbaar op het moment van de overname” in 2020, werd Camaïeu geconfronteerd met “een golf van opeenvolgende grote en ongekende crisissen”, zoals de coronacrisis, de wereldwijde transportproblemen, de oorlog in Oekraïne en de stijging van de grondstofprijzen. Het bedrijf zegt ook het slachtoffer te zijn geweest van een erg zware cyberaanval.
De vakbonden zinnen al op acties, want zelfs als de rechtbank een continuïteitsplan goedkeurt, zal het tot een reorganisatie en dus ontslagen leiden, meldt een afgevaardigde van de Franse vakbond CGT. In 2020 verdween Camaïeu al uit België: 25 winkels en 130 jobs gingen toen verloren.