Er waren nog nooit zo weinig winkels in Vlaanderen en Brussel. Op drie jaar tijd zijn bijna 2.400 handelszaken verdwenen. Al betekent dat niet dat de leegstand fors stijgt.
6% minder winkels
De leegstand is voor het eerst gedaald, klonk het in februari 2022 nog bij Locatus. De steunmaatregelen van de overheid hadden tijdens de coronapandemie veel handelszaken kunstmatig in leven gehouden. Nu die maatregelen verdwenen zijn en het consumentenvertrouwen keldert, laat een nieuwe analyse door De Tijd ondertussen een ander beeld zien.
Sinds 2019 is het aantal winkels in Vlaanderen en Brussel met zo’n 4,5% gedaald, berekende de krant. Er zijn namelijk bijna 2.400 winkels minder. Daardoor zijn er vandaag nog minder handelszaken dan in 2008. Het waren vooral huishoudwinkels, elektrozaken en kledingwinkels die er het bijltje bij neerlegden.
Vooral in de stadskernen van grote steden is de impact te voelen: de winkelkernen tellen er vandaag meer dan 6% minder winkels. Steden als Brugge, Oostende en Leuven moeten het daardoor vandaag met fors minder winkels doen. Koploper is Sint-Niklaas met 9% minder handelszaken dan in 2019. Alleen Mechelen is een opvallende uitzondering: daar zijn vandaag meer winkels dan voor de pandemie.
Leegstand raakt ingedijkt
Buiten de stadskernen – in winkelcentra of onder de baanwinkels – konden handelszaken over het algemeen beter standhouden. Tijdens de coronapandemie gaven veel mensen de voorkeur aan winkels met parking, zodat ze er snel en veilig met de auto terechtkonden zonder zich in de stadsdrukte te moeten begeven.
Wel slagen steden en gemeenten er steeds beter in om leegstand tegen te gaan en ongebruikte winkelpanden een andere invulling te geven. Ondanks de terugval van het aantal winkels is de leegstand in Vlaanderen en Brussel nauwelijks gestegen: van 9,9% in 2019 naar 10,8% nu. In lijn met wat Locatus in februari aangaf, lukt het sommige steden zelfs om de leegstand te laten dalen. Dat is met name het geval in Genk en Antwerpen. Al zijn er nog andere gevallen: in Gent is de leegstand met liefst 40% gestegen. Ook Brugge, Roeselare en Leuven hebben met veel meer leegstand te kampen.