Ferrero wil zijn chocoladefabriek in Aarlen, die getroffen werd door een salmonellabesmetting, op 13 juni heropenen. Productielijnen en leidingen worden grondig schoongemaakt en vervangen waar nodig.
500.000 euro
Sinds 8 april is de Ferrero-fabriek in Aarlen dicht, op bevel van het federaal voedselagentschap FAVV. Na een reeks salmonellabesmettingen in verschillende Europese landen, gelinkt aan producten van Kinder Surprise, Kinder Mini Eggs en Schoko-bons, kon de fabrikant onvoldoende garanties bieden. Een onderzoek naar de precieze oorzaak van de besmetting loopt nog.
Om de productie te kunnen hervatten, laat Ferrero niets aan het toeval over: zowat duizend medewerkers werken zeven dagen op zeven om de hele productie-eenheid grondig schoon te maken. Daarbij worden alle productielijnen stuk voor stuk gedemonteerd, schoongemaakt en weer in elkaar gezet. Het gaat in totaal om wel 10.000 onderdelen, zegt het bedrijf aan de krant Le Soir. Bovendien worden grondstoftanks en wel 300 meter leidingen vervangen. Die vervangingswerkzaamheden zullen Ferrero 500.000 euro kosten.
Vorige week heeft de chocoladefabrikant een toelating aangevraagd om de productie opnieuw te mogen opstarten. Daarbij mikt het bedrijf op 13 juni. Het FAVV zal experts ter plaatse sturen en heeft dertig dagen de tijd om een beslissing te nemen.