Groei vertraagt
2013 was voor de Belgische voedingsindustrie een jaar van groei, zij het iets minder dan in 2012. Toch blijft de sector een onbetwiste sterkhouder binnen het Belgische industriële weefsel: “De voedingsindustrie is op dit moment zelfs de sterkste industriële sector van België geworden. De voedingssector vertegenwoordigt immers een steeds groter aandeel van de omzet, uitvoer en tewerkstelling van de totale Belgische industrie”, zegt Fevia-voorzitter Bernard Deryckere.
Terwijl de omzet van de totale industrie in 2013 met 3,3% daalde, ging de voedingsindustrie er 1,5% op vooruit: de totale omzet bedraagt nu al 48,2 miljard euro. Vooral het drankensegment (+3,8%) en de zuivelindustrie zetten sterke prestaties neer. De totale groei lag wel iets lager dan in 2012, zodat de sector zijn zelf opgelegde doelstelling van 48,8 miljard euro niet haalde.
De voedingsindustrie is momenteel goed voor zo’n 73.200 voltijdse equivalenten, een half procentje meer dan in 2012. In aantal hoofden gaat het om 88.700 medewerkers, indirect stelt de voedingsindustrie nog eens bijna 138.000 mensen tewerk, wat maakt dat er alles samen meer dan 226.000 jobs verbonden zijn aan de voedingsindustrie. Met deze stijging gaat de sector lijnrecht in tegen de evoluties in de rest van de industrie.
Export in de lift, kosten helaas ook
In 2013 zag de voedingssector de uitvoer met meer dan 2% stijgen. Vooral de export naar de nieuwe lidstaten en naar verre exportmarkten (zoals de Verenigde Staten en Japan) zit in de lift. De export buiten West-Europa was dit jaar al goed voor bijna 18% van de totale export, tien jaar geleden was dat slechts 12%.
“De voedingsindustrie is op dit moment de sterkhouder van de Belgische industrie. Toch kiezen wij ervoor om niet op onze lauweren te rusten, maar ook in de jaren die komen te blijven groeien en investeren in België. Om dit te bereiken, moet er wel dringend een antwoord geboden worden op een aantal cruciale vragen”, zegt Deryckere.
“Onze belangrijkste inputfactoren, met name grondstoffen, energie en lonen, kennen een steeds stijgende prijsbeweging en dat zet voedingsproducenten onder druk. Daarom kijken wij op dit moment naar alle regeringen in dit land om dringend maatregelen te nemen om zo niet alleen de voedingssector te ontlasten, maar ook de volledige Belgische industrie te ondersteunen.”