In strijd met Europees recht?
Dat kan grote gevolgen hebben voor de supermarkten in de grensstreek: die krijgen immers regelmatig te maken met Nederlanders die in België werken en dus ook maaltijdcheques krijgen. Nu worden cheques die in Nederland worden uitgegeven niet meer terugbetaald door de Belgische uitgevers van maaltijdcheques.
Het Vakcentrum Levensmiddelen onderzoekt nu of het wel zomaar kan om te verbieden dat Belgische maaltijdcheques worden ingeleverd in Nederland. De eenzijdige opzegging van het contract zou volgens hen in strijd zijn met het Europees recht.
Daarnaast wijst het centrum op potentiële verliezen voor de Nederlandse supermarkten in de grensstreek. “De boodschappen – en dat is meer dan alleen de waarde van de maaltijdcheque – worden niet meer in Nederland gedaan. Voor consumenten betekent het een inperking van hun mogelijkheden om boodschappen te doen bij een supermarkt van hun eigen keuze en voorkeur”, zegt Theo Ursulmann aan BN De Stem.
“Staat zo in de voorwaarden”
De Belgische maaltijdcheque wordt al sinds midden januari niet meer aanvaard in Nederland. Die beslissing werd genomen door Sodexo en Edenred, die de cheques uitgeven. Naast Nederlandse supermarkten werd ook het contract met de Franse supermarkten stop gezet.
“Eigenlijk staat er in de voorwaarden van de maaltijdcheques al dat ze niet in het buitenland mogen worden gebruikt“, klonk het toen al bij Sodexo. “De voorbije jaren zijn we daar soepel mee omgegaan en hebben we winkels net over de Belgische grens toch terugbetaald. Maar toen economieminister Johan Vande Lanotte (sp.a) voorstelde om de maaltijdcheques af te schaffen, hebben we meteen beslist om maaltijdcheques die in het buitenland zijn uitgegeven, niet meer te aanvaarden.”
Ook toen werden er al vragen gesteld rond de wetmatigheid van de afschaffing, maar volgens advocaat Filip Tilleman is er geen enkel probleem. “De euro is het enige wettelijke betaalmiddel over de Europese grenzen heen”, klinkt het bij Het Laatste Nieuws. “Maaltijdcheques zijn gebonden aan contracten met winkels. Zonder contract moeten de cheques niet worden uitbetaald.”