Vooral Healthcare onder druk
Philips-topman Frans van Houten wijt de gedaalde nettowinst aan slechtere operationele resultaten (vooral in China en Rusland) en aan hogere kosten voor de lopende reorganisatie (sinds vorig jaar vloeiden bij Philips bijna 4.000 medewerkers af). De omzetdaling is dan weer in hoofdzaak toe te schrijven aan negatieve wisselkoerseffecten, want zonder valuta-effecten bleef de omzet zo goed als stabiel.
Vooral de afdeling Healthcare staat onder druk (omzet -2% op vergelijkbare basis), mede omdat een fabriek in het Amerikaanse Cleveland tijdelijk moest worden stilgelegd nadat de Amerikaanse Food & Drug Administration problemen met scanapparatuur uit die fabriek aan het licht had gebracht.
Ook bij de Lighting-verlichtingsdivisie nam de winstgevendheid af vergeleken met vorig jaar, zij het in veel mindere mate dan bij de medische tak. Exclusief wisselkoerseffecten bleef de verkoop stabiel. Hier doet vooral de LED-tak het prima, met een groei van 37%. De Consumer Lifestyle-consumententak wist als enige zowel de omzet (+7%) als de winst te verbeteren.
“Uitdagend jaar”
Philips-topman Frans van Houten bevestigde in een toelichting bij de resultaten te verwachten dat 2014 een “uitdagend” jaar zal zijn, al blijft de CEO wel optimistisch op middellange termijn.
“Ons meerjarig veranderprogramma Accelerate! zorgt voor veel innovatie, investeringen in toekomstige groei en een bedrijfsbrede focus op betere resultaten. We nemen ook maatregelen om de doeltreffendheid van onze kwaliteitsbewaking te verbeteren. Hoewel dit jaar uitdagend zal zijn houden we vertrouwen dat we de doelstellingen die we ons voor 2016 hebben gesteld, gaan halen“, aldus nog Van Houten.