Verbieden, vervangen of betalend
In een eerste fase moet het gebruik met 50 procent teruggebracht worden tegen 2017, om dat cijfer op te trekken naar 80 procent in 2019. Daarbij wordt vooral gekeken naar de lichtere tasjes, die populairder zijn, maar veel minder vaak worden hergebruikt.
Om het gebruik tegen te gaan, kunnen er heffingen worden gevraagd of kan er gewoon een algemeen verbod komen. Zakjes voor bijvoorbeeld fruit en groenten moeten vanaf 2019 vervangen worden door zakken van gerecycleerd papier of biologisch afbreekbare plastic zakjes.
België goede leerling
België staat er momenteel al goed voor op vlak van het gebruik van plastic zakjes: vooral dankzij inspanningen van de warenhuizen, die actief herbruikbare tassen promoten en het moeilijker (of duurder) maken om kleine, lichte zakjes te gebruiken, is het gebruik de laatste jaren flink gedaald, vertelde Bart Staes van Groen aan De Morgen.
Jaarlijks worden er in de EU ongeveer 100 miljard zakjes gebruikt, waarvan maar liefst 8 miljard in de Europese zeeën terechtkomen als afval. In 2010 gebruikten EU-burgers gemiddeld 198 plastic draagtassen, waarvan ongeveer 90 procent van de lichtere vorm. Vooral in Oost-Europa zou het overmatig gebruik nog een probleem zijn.
In Nederland heeft de overheid ondertussen ook al aan de detailhandel gevraagd om maatregelen te nemen tegen het gebruik van plastic zakken, zoals dat al het geval is in de meeste supermarkten.