Opnieuw rond de onderhandelingstafel
Begin deze maand dienden de bonden bij Lunch Garden, dat in ons land een vijftigtal restaurants uitbaat, een stakingsaanzegging in om te protesteren tegen de te zware flexibiliteitseisen die de directie het personeel wil opleggen. Dat de directie tegelijk ook komaf wil maken met een aantal voordelen voor een kleine groep van personeelsleden die nog onder het oude GB-statuut vallen, bevalt de bonden evenmin.
De directie argumenteerde dat ze zich met de plannen “conform de markt” wil positioneren, maar koos vorige week toch eieren voor haar geld: ze trok haar plan om de bestaande CAO’s op te zeggen in en creëerde zo een opening naar de vakbonden om samen rond de onderhandelingstafel te gaan zitten. Dat gebeurde gisteren dus een eerste keer.
“Totaal onvoldoende”
Volgens Rudi Schwartz van het ACV was het relanceplan van de directie echter nagenoeg een kopie van een voorstel dat eerder al werd afgeschoten. “Dit was voor ons totaal onvoldoende om te kunnen spreken van echte onderhandelingen“, zegt de vakbondsman. “Het enige positieve aan vandaag is dat er een toenaderingspoging is en dat het dreigement om de bestaande cao’s op te zeggen, is ingetrokken. We zijn dus weer on speaking terms.”
De vakbonden willen nu zaterdag “zoveel mogelijk” Lunch Gardens gesloten houden, maar ze beloven de zondagsopening niet in het gedrang te brengen. Begin mei gaan de bonden dan hun achterban raadplegen. Ze verklaren zich alvast bereid om nadien voort te onderhandelen om Lunch Garden een toekomst te bieden.
De directie van haar kant noemt het overleg van woensdag “constructief” en zegt dat er zal voort onderhandeld worden “binnen een concrete timing”. Over die timing en de inhoud van de plannen wilde ze echter geen verdere commentaar kwijt.