Liefst 62% van de handelaars kreeg het laatste jaar te maken met criminaliteit zoals winkeldiefstal, inbraak, overval of vandalisme. Dat blijkt uit een bevraging van NSZ bij 509 kleinhandelaars.
Politie staat machteloos
Volgens het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen beseffen de handelaars meer dan ooit dat ze vooral op zichzelf aangewezen zijn. Want ook al blijkt uit dezelfde bevraging dat maar liefst 82% van de handelaars een goed contact met de politie en/of wijkagent heeft, toch zegt de overgrote meerderheid van de zelfstandigen (91% om precies te zijn) dat de politie machteloos staat omdat er geen gerechtelijk gevolg wordt gegeven aan de vaststellingen.
Technopreventie-adviseurs onvoldoende bekend
Preventie wordt dus almaar belangrijker. En op dat vlak kunnen technopreventie-adviseurs (TPA’s) een grote rol spelen, vindt het NSZ. Alleen zijn die nog veel te onbekend. Technopreventie-adviseurs geven niet alleen goed advies over beveiliging tegen inbraken, overvallen en winkeldiefstallen, maar doen ook zelf een criminaliteitsscreening van de zaak, samen met de handelaar.
Wanneer een handelaar weet waar de zwakke plekken van zijn zaak liggen, kan hij daar meteen verandering in brengen. Het hoeft niet noodzakelijk om dure aanpassingen te gaan, ook organisatorische maatregelen kunnen al een oplossing bieden. Ondernemers die de TPA’s wel kennen en er al een beroep op hebben gedaan, zijn er dan ook zeer positief over, aldus het NSZ.
3 op 4 handelaars vragende partij
Het verwondert de zelfstandigenorganisatie dan ook niet dat 3 handelaars op 4 vragende partij zijn om, in een paar uurtjes tijd, kosteloos preventietips te krijgen. Geen theorie, maar praktijkgerichte tips over hun eigen zaak. Daarom roept het NSZ minister Turtelboom op om het preventieaanbod van de lokale politie, waaronder de TPA’s ressorteren, nogmaals kenbaar te maken bij de plaatselijke ondernemers. Zodat zij die een beroep willen doen op dit kosteloze advies, ook weten bij wie ze terechtkunnen.