Eén derde export naar Frankrijk
Frankrijk is een bijzonder belangrijke markt voor de Belgische brouwers: zestig procent van de totale productie dient voor export en daarvan is een derde bestemd voor Frankrijk. Volgens de Belgische Brouwers heeft de verhoogde taks er echter voor gezorgd dat de groei in Frankrijk van Belgische bieren is vertraagd.
Tussen 2008 en 2012 steeg de omzet van de export naar Frankrijk met 10,4 procent, in volume was er sprake van een groei van 4,75 procent. In 2013 daalde de omzet echter met 7,68 procent en ook het volume ging met 9,35 procent achteruit, naar 3,22 miljoen hectoliter. Vergeleken met de groeiratio van 10,4% voor de verhoging is er volgens Belgische Brouwers sprake van een verschil van 58,6 miljoen euro.
“De cijfers zijn erger dan wat we tot een maand of zes geleden hadden verwacht op basis van eerste indrukken”, zegt Sven Gatz, directeur van de Belgische Brouwersfederatie aan De Tijd. De Belgische Brouwers gaan ervan uit dat het verlies volledig te wijten is aan de verhoogde taks, aangezien de verkoop van wijn in de handel wel vooruit ging.
Klacht bij Europa
Volgens de Belgische Brouwers diende de taks enkel om de eigen wijnboeren te beschermen en was het terugdringen van het alcoholverbruik slechts een drogreden. Franse brouwers krijgen ook lagere tarieven opgelegd dan buitenlandse brouwers.
De Belgische Brouwers dienen daarom een klacht in bij Europa om de taks teniet te doen. Dat deden ze eerder al, maar toen werd hun eis van tafel geveegd. “Ik zou het onbegrijpelijk vinden dat de Commissie dit dossier van tafel veegt. Het klopt dat de taks ook geldt voor Franse brouwers, maar zij krijgen als kleine brouwers lagere tarieven, en waar de totale biermarkt in Frankrijk met 3 procent daalt, daalt de import met 16 procent. Dan klopt er toch iets niet”, vindt Gatz.