Tegen 2018 90% in orde
Vier van de 34 producenten die werden bezocht voldeden aan de vooropgestelde eisen en kregen een positief rapport. Bij liefst 30 producten werden er punten ter verbetering vastgesteld. Die producenten die niet helemaal in orde waren, kregen een verbeterplan en worden dit jaar nog opnieuw bezocht.
Er werden vooral onregelmatigheden vastgesteld op vlak van veiligheid, gezondheid, werktijden en verloning. “De resultaten van deze eerste auditronde zijn voor ons geen reden om de samenwerking met de niet-conforme producenten te stoppen. Zij hebben verklaard de nodige verbeteringen door te voeren, en wij zijn bereid om hen daarvoor de nodige tijd te geven. Alleen bij zware overtredingen of onwil om essentiële punten te verbeteren, nemen we sancties en kan de samenwerking uiteindelijk stopgezet worden”, zegt auditverantwoordelijke Daniel Bral.
Enkel in risicolanden
Colruyt Groep doet al sinds 2002 audits bij niet-Europese fabrieken. De resultaten van deze audit zijn te vergelijken met de resultaten van het eerste onderzoek toen. “Sedertdien is er al heel wat gebeurd en hebben we de werkomstandigheden daar geleidelijk zien verbeteren. En voor alle duidelijkheid: we auditeren alleen producenten in risicolanden, dus niet onze tientallen andere voedingsleveranciers in België of Europa”, aldus Bral.
Eind dit jaar zal Colruyt nog eens 70 producenten auditeren. Tegen 2016 wil Colruyt alle producten in risicolanden hebben geauditeerd en tegen juni 2018 moet 90 procent dan een positief rapport krijgen.