Bij een politie-inval in drie depots van PostNL zijn negen mensen gearresteerd. De sorteercentra van Wommelgem en Willebroek zijn ook verzegeld. De Belgische politie treedt hard op bij de koerierbedrijven, nadat eind november illegale praktijken en misstanden aan het licht kwamen.
Nieuwe reeks invallen
De arbeidsinspectie voert nieuwe invallen bij verschillende pakjeskoeriers, nadat eind november een groot aantal inbreuken werden vastgesteld, waaronder zwartwerk, inbreuken op de regels rond deeltijds werk en zelfs het tewerkstellen van minderjarigen. Sindsdien loopt al maandenlang onderzoek, waarbij een onderzoeksrechter nu nieuwe huiszoekingen heeft bevolen.
Vorige week vielen de politie en de sociale inspectiediensten binnen bij DPD in Mechelen: toen werden verschillende bestelwagens en het depot zelf verzegeld. Twee personen werden gearresteerd en meegenomen voor verhoor. De vaststellingen: acht gevallen van zwartwerk en vijftien inbreuken op deeltijdse arbeid.
Werknemers worden uitgeleend
Maandag was het de beurt aan de vestigingen van PostNL in Turnhout, Willebroek en Wommelgem. Het probleem ligt bij het systeem van onderaanneming, waarbij werknemers worden “uitgeleend aan een derde persoon” in plaats van onder het gezag van hun eigen werkgever te staan, zegt arbeidsauditeur Gianni Reale aan Gazet van Antwerpen. Dit is bij wet verboden en wordt gelijkgesteld met mensenhandel.
Negen personen zijn gearresteerd en de depots van Wommelgem en Willebroek zijn verzegeld. Zes personen zijn imiddels weer vrijgelaten, al dan niet onder voorwaarden, maar de Belgische CEO, COO en een derde werknemer blijven minstens tot vrijdag in de cel. Dan beslist de raadkamer over hun verdere aanhouding.
PostNL is “zeer verbaasd en verontwaardigd” over de “willekeurige behandeling door de instanties” en zegt dat het “volkomen onduidelijk” is welk doel de acties hebben. Er zijn namelijk geen structurele misstanden aan het licht gebracht, klinkt het. Het Nederlandse postbedrijf zegt er alles aan te doen om de impact voor klanten zoveel mogelijk te beperken.
Meer zelf doen
Pakjesbezorgers en hun e-commerceklanten komen zo weliswaar steeds meer onder druk te staan. Online retailers nemen hun bezorging dan ook weer steeds vaker in eigen handen, zoals Coolblue, of zoeken naar duurzamere bezorgmethodes zoals het bundelen van leveringen of fietskoeriers.
Minister van Post Petra De Sutter wil ondertussen de postwet wijzigen als respons op de misstanden. De Sutter wil koerierbedrijven gaan verplichten om meer bezorgers zelf in dienst te nemen: vanaf 2023 is het de bedoeling dat minstens een vijfde van alle pakketjes door werknemers in dienstverband of minstens met interimcontract worden geleverd.
(Dit artikel werd op 29 maart aangepast om de verlengde arrestatie van twee toplui van PostNL weer te geven)