Antwoord op klachten over prijsdruk voeding
Mulders deed de toezegging in een gesprek met Peeters (die ook bevoegd is voor landbouw) na klachten van de landbouworganisaties, die vielen over de vele goedkope aanbiedingen voor voedingswaren. Sinds de komst van Albert Heijn naar België is die neerwaartse prijsdruk immers sterk toegenomen, maar de landbouworganisaties vrezen dat dit uiteindelijk ten koste van de boeren zal gaan. Bovendien heeft Albert Heijn ook heel wat Nederlandse producten in de rekken liggen.
Tijdens het overleg heeft Mulders de aan- en verkoopstrategie van de Nederlandse groep in België toegelicht. De tussenkomst van Peeters leidde bij Mulders tot de toezegging dat hij zal onderzoeken of Albert Heijn de Belgische gedragscode voor een faire relatie tussen aanbieders en kopers in de agrovoedingsketen kan onderschrijven.
Die voorziet onder meer in het aanbieden van lokale producten voor zover deze competitief zijn en bevat afspraken met betrekking tot het oplossen van geschillen. Er wordt gestreefd om nog voor Pasen (en dus voor de verkiezingen) op deze vragen een antwoord te hebben.
De Belgische gedragscode gaat trouwens iets verder dan de Europese gedragscode, die reeds door Albert Heijn is ondertekend en waarin goede praktijken voor de relaties tussen de leveranciers en de distributeurs, en tussen de distributeurs en de consument, zijn opgenomen.
Meer aandacht voor Belgische producten
Mulders zei verder ook te hopen om de komende jaren meer Belgische land-en tuinbouwers te kunnen aansluiten op het aankoopsysteem van Albert Heijn. “Maar uiteraard is dat afhankelijk van onze omvang in België.”
De Belgische topman van Albert Heijn toonde zich na afloop van het gesprek tevreden: “We hebben een constructief en plezierig gesprek gehad met Vlaams minister-president Kris Peeters. We hebben onze standpunten kunnen toelichten en hebben meer informatie gegeven over hoe zorgvuldig en netjes we werken in België en Nederland met al onze leveranciers, inclusief boeren en telers.”
“Vanaf het begin is het ons voornemen om steeds Vlaamser te worden. Hierdoor hebben we ook aangegeven dat we de Belgische gedragscode voor faire relaties tussen aanbieders en kopers in de agrovoedingsketen zullen bestuderen en hier zo snel mogelijk op zullen terugkomen.”