Omwille van de oorlog in Oekraïne trekken steeds meer bedrijven zich terug uit Rusland. In Zweden klinkt nu ook een oproep aan Ikea om Rusland (tijdelijk) te boycotten. Wellicht volgen meer retailers.
“Laten zien dat het kan”
In Zweedse media weerklinkt een oproep om alle Russische winkels van Ikea te sluiten zolang er oorlog is in Oekraïne, of op een andere manier stelling te nemen. De initiatiefnemers, een organisatie voor Oekraïners in de Noordse landen en B2B-softwareproducent ID24, brengen daarvoor het rechtvaardigheidsgevoel van Ikea-oprichter Ingvar Kamprad in herinnering. “Wij geloven dat Ingvar Kamprad geen seconde geaarzeld zou hebben om op de een of andere manier solidair te zijn met het Oekraïense volk”, aldus hun opiniestuk in Aftonbladet.
Na de politiek en de banken is het nu ook tijd dat de zakenwereld Rusland sancties oplegt, klinkt het argument. Andere bedrijven die zelf al opschortende acties ondernemen, zijn onder meer rederijen MSC en Maersk, maar ook de Zweedse merken Ericsson, Scania en Volvo. Ook onder andere Shell en BP, Twitter en Facebook kondigden al maatregelen aan.
Nu is het ook aan retailers als Ikea, vinden Olena Velychko (Nordic Ukraine Forum) en Jakob Gottlieb (ID24). Waarom precies Ikea? Liefst één op de vijf verkochte meubelen in Rusland zou van de woonketen komen. “Nog veel andere ketens in Rusland zijn internationaal. Iemand moet de eerste stap zetten en laten zien dat het kan.” En als symboolwaarde kunnen de blauw-gele kleuren – net als de Oekraïense vlag – van het logo natuurlijk tellen.
“Geweldige kans om uw merk te versterken”
“Afzonderlijke bedrijven kunnen een hele industrie in Rusland lamleggen. Hoe? Door te weigeren belangrijke onderdelen en materialen te verkopen, zoals zaagbladen voor de houtindustrie, auto-onderdelen en benodigdheden voor de chemische industrie”, weerklinkt het. “Het sluiten of verminderen van de activiteiten in Rusland is een duidelijke uiting van verzet tegen de oorlog in Oekraïne.”
Het zou trouwens goed staan in de duurzaamheids- en marketingrapporten, merken de actievoerders op: “Dit is een geweldige kans om uw merk te versterken door uw democratische tradities en waarden uit te dragen en te communiceren via acties die verandering tot stand helpen brengen.”
Nu Russische banken afgesneden zijn van de internationale betaaloperator SWIFT, zijn internationale transacties en betalingen overigens sowieso veel moeilijker geworden, wat buitenlandse retailers in het land financieel in een lastig parket kan brengen. De roebel is bovendien fors in waarde gedaald, wat handeldrijven er op slag minder attractief maakt.