Twee complementaire merken
IJsboerke uit Tielen werd een jaar geleden overgenomen door branchegenoot Glacio uit het naburige Beerse. “We waren erg complementair, zowel qua productengamma als qua afzetmarkten. IJsboerke staat vooral sterk in België en het is nu ook actief in Nederland, Glacio is hoofdzakelijk exportgericht, met focus op Azië. En waar IJsboerke op het grote middensegment is afgestemd, kiest Glacio vooral voor een luxepropositie. Bovendien piekt de verkoop van IJsboerke in de zomer en die van Glacio in de winter”, aldus Janssen.
De belangrijkste afzetmarkt voor Glacio is immers Japan: daar werd vorig jaar 6 à 7 miljoen euro omzet gehaald. Ook elders in Azië staat het merk goed aangeschreven: zo werd in Hongkong zelfs een eerste Glacio-shop geopend. “De bedoeling is om de komende jaren tientallen shops in Azië te openen”, aldus Janssen. Om dit te realiseren zal Glacio werken met een masterfranchising, waarbij een partnerbedrijf de franchising voor een land op zich neemt.
Omzet gaat 20 procent hoger
De tandem Glacio-IJsboerke was in 2013 al goed voor een omzet van 70 miljoen euro. Voor dit jaar wordt een verkoopcijfer van 90 miljoen euro beoogd; uitgedrukt in volume wordt een stijging verwacht van 30 miljoen liter ijs naar meer dan 40 miljoen liter.
IJsboerke, dat in 2015 80 jaar zal bestaan, wordt nu nog uitsluitend verdeeld via retail en horeca. De befaamde thuislevering werd afgestoten. “De vrouwen zijn overdag niet meer thuis. Bovendien heb je overal supermarkten”, aldus Janssen.
Het roomijsmerk is immers al aanwezig in 98% van de supermarkten, alsook in 4.500 horecazaken. Om de omzet in die kanalen verder op te drijven, zet het merk onder meer in innovaties en partnerschappen. “Vandaag kan je niet meer alleen in de wereld staan, je moet allianties aangaan”, zegt topman Janssen.
Zo brengt de onderneming kleine roze ijshoorntjes met K3 op de markt. Ook rond andere figuren van Studio 100 (Bumba, Maya de Bij, Kabouter Plop, Piet Piraat, Wicky De Viking en Dobus) en de VRT (Kaatje) werden ijsproducten ontwikkeld. Voorts wordt ook ijs in kleine verpakkingen op de markt gebracht: binnenkort liggen in de supermarktrekken vier vlootjes van 200 ml met producten die normaal in dozen van 1 liter of 2,5 liter zitten.
Meer aandacht voor sociale media en acties
“We moeten het merk meer doen leven”, aldus Janssen. Zo wil het bedrijf acties voeren in de retail rond de wielersport. IJsboerke is na vele jaren afwezigheid weer in het wielerpeloton opgedoken, nu als co-sponsor van de professionele ploeg Lotto-Belisol.
Nog is het de bedoeling dat ‘buzz’ wordt gecreëerd via sociale media en internet. Zo werd een nieuwe website opgezet en is het bedrijf meer actief op Facebook. Het aantal likes ging daardoor al van 4.300 naar 50.000. Recentelijk werd ook een Twitter-account opgestart.
Om die grotere dynamiek kracht bij te zetten, werd ook het logo aangepast. Het ‘ijsboerke’ dat voorbij de ijsbergen wandelt, werd daarbij vervangen door een ‘ijsboerke’ dat aan het werk is.
‘Time to market’ nog nooit zo kort
Om op de markttrends te kunnen inspelen, heeft Glacio-IJsboerke bovendien de beschikking over 27 productielijnen. “Die laten ons toe om soepel om te schakelen indien gewenst. De ’time to market’ is nog nooit zo kort geweest als vandaag.”
De laatste productielijn werd door het bedrijf in eigen beheer gebouwd. “Dat liet ons toe om snel te gaan. Bovendien is het een pak goedkoper.” Een externe aankoop zou 6 miljoen euro hebben gekost, het bedrijf bouwde ze voor 1 miljoen euro. Ze dient om een contract voor 200 miljoen ijspralines per jaar te kunnen honoreren.
Bij de tandem Glacio-IJsboerke werken zo’n 425 mensen. Bedoeling is om uit te breiden naar 500 werknemers. Het roomijs van IJsboerke wordt overigens gemaakt op basis van room, bij Glacio gebeurt de productie met boter.