Redenen voor vertrek nog onbekend
Naar de redenen achter het onverwachte vertrek van de twee topmanagers is het slechts gissen. In een reactie houdt de Duitse discounter het op het obligate “verschil van inzicht in het te voeren beleid“. Of er een verband is tussen het vertrek van beide topmanagers is niet duidelijk. Lebensmittel Zeitung speculeert dat Holland het niet eens was met het ontslag van Jaschok, die pas sinds vorig jaar tot de hoogste inkoopregionen van Lidl was toegetreden.
Jaschok zou eind vorige week zijn ontslagen, een beslissing waar Holland het klaarblijkelijk niet mee eens was. Als dat waar is, heeft de uitvoerend Lidl-directeur klaarblijkelijk een botsing met de grote baas van moederconcern Schwarz Gruppe – Klaus Gehrig – niet overleefd, ondanks een jarenlange carrière bij de discountmultinational.
De 46-jarige Holland werkte immers ruim 23 jaar voor Lidl, waarvan de afgelopen 12 jaar in het bestuur. Sinds oktober 2008 was hij zelfs bestuursvoorzitter. Zijn bijdrage aan de Europese expansie van Lidl – dat naar verluidt op het punt staat om ook in de Verenigde Staten van start te gaan – wordt alom geprezen.
Een uitstekende reputatie
Het aantreden van Holland als bestuursvoorzitter in 2008 markeerde een einde aan een periode van instabiliteit, toen zijn voorganger Wilfried Oskierski plotseling het veld moest ruimen – volgens geruchten omdat hij verantwoordelijk werd gehouden voor de beruchte spionage-affaire waarbij Lidl op ongeoorloofde wijze medewerkers controleerde. Dit verband is door Lidl altijd ontkend.
De rust die in de Lidl-top terugkeerde met het aantreden van Holland, is nu na zes jaar opnieuw verstoord. Volgens LZ was de vertrokken chef competent, goed geïnformeerd en betrouwbaar en genoot hij een uitstekende reputatie als inkoper, vandaar ook dat het plotselinge vertrek van Holland als een donderslag bij heldere hemel komt.