Studenten mogen vanaf volgend jaar 50 in plaats van 46 dagen werken onder het speciale studentenstatuut. Dat staat in het voorstel van ministers Milquet en Onkelinx, dat het kernkabinet vorige week goedkeurde. Die 50 dagen zouden bovendien vrij te kiezen zijn over het hele jaar, in plaats van de huidige splitsing tussen vakantie en schooljaar. Unizo juicht de nieuwe regeling toe, de vakbonden zijn er niet helemaal mee opgezet.
50 flexibele dagen vervangen 2×23
Vanaf 1 januari 2012 vervalt het systeem waarin studenten maximaal 23 dagen mochten werken in de zomervakantie en maximaal 23 bijkomende dagen tijdens het schooljaar. Volgens de nieuwe regels mag een student maximaal 50 dagen werken, flexibel te spreiden over heel het kalenderjaar. Als die 50 dagen niet opgeraken bij één werkgever, mag de student bovendien zijn saldo opmaken bij een andere werkgever.
Om dat systeem transparant te houden, komt er een online teller die de gepresteerde dagen van de student bijhoudt. Zowel de student, de werkgevers als RSZ kunnen deze teller raadplegen. Werkgevers doen er wel goed aan om die teller goed op te volgen, want als de student meer dan 50 dagen werkt, volgt een sanctie.
Verminderde bijdrage voor studenten én werkgevers
Werkgevers en studenten kunnen nu overigens ook een contract van een heel jaar afsluiten (in het huidige systeem was de maximumtermijn 6 maanden). Bovendien zakt de eigenlijke kost voor de werkgever: in het oude stelsel was de werkgeversbijdrage 5,01% (vakantie) of 8,01% (de negen andere maanden), volgens de nieuwe overeenkomst geldt het hele jaar door een werkgeversbijdrage van 5,42%. Voor de student zakt de bijdrage van 4,5% (2,5% in de vakantie) naar 2,71%.
Handelaren tevreden, vakbonden niet
Werkgeversorganisaties als Unizo en Comeos juichen de nieuwe, flexibelere wetgeving toe. Vooral de horecazaken aan de kust krijgen hier een boost mee: 79% van hen gebruikt jobstudenten om piekmomenten in te vullen, 20% doet dat zelfs pas de dag zelf.
De vakbonden zijn minder tevreden: vooral het ABVV plaatst serieuze kanttekeningen. Hoewel de rode vakbond zegt blij te zijn met de vereenvoudigingen, geldt dat veel minder voor de “toegenomen concurrentie met gewone werkzoekenden”. Daarnaast kant het ABVV zich ook tegen het handhaven van de solidariteitsbijdrage voor studenten zonder dat de student daar rechten door verkrijgt.
Anderen vinden het hele systeem dan weer niet ver genoeg gaan. Het Nederlandse systeem is bijvoorbeeld nog een stuk liberaler, waardoor – zoals onlangs aangetoond in onze prijsvergelijking – onder meer Nederlandse supermarkten veel goedkoper kunnen opereren dan Belgische.