2022 biedt nieuwe kansen voor de mode-industrie. Na moeilijk coronajaren is er weer groei in het verschiet, toch als de fashionsector inzet op duurzame en digitale vernieuwing. Maar wie zijn de grootste spelers vandaag?
Ongelijk verdeeld door Covid-19
Volgend jaar zal de wereldwijde mode-industrie haar draai weer vinden. Die hoopvolle boodschap geeft McKinsey in het rapport The State of Fashion 2022. Na twee jaar van coronaperikelen, zijn consumenten weer klaar om zich een nieuwe garderobe aan te maken. Het motto wordt ‘dress to impress’.
Dat verwachten toch de meeste CEO’s: 75% van de topmanagers in het luxesegment, 61% in het middensegment en 50% van de budgetsector voorspelt betere handelsomstandigheden. Vooral dan in de VS en China, want in Europa vreest McKinsey dat het uitblijven van internationaal toerisme voor een vertraagd herstel zorgt. Niet alle regio’s komen (te)gelijk uit de pandemie en zijn gevolgen.
Economische verschuivingen zorgen voor een toenemende welvaartkloof en ook de logistieke uitdagingen houden aan. Mogelijke voorraad- en grondstoftekorten vormen een belangrijke uitdaging nu de toeleveringsketen verstoord is en de transportkosten stijgen. Modemerken verwachten dat de verkoopprijzen gemiddeld met 3,2% zullen stijgen in 2022, maar dan nog vrezen ze voor hun winstgevendheid.
Wereldwijde modemarkt krimpt
Het wordt zoeken naar een evenwicht tussen voorzichtig zijn en toch investeren in de nodige vernieuwing. De voorbije twee jaar sloegen immers al flinke kraters onder de streep. In 2019-20 kende de modesector een omzetdaling van 20%, terwijl ook de winstmarges daalden. Liefst 69% van alle grote modebedrijven in de McKinsey Global Fashion Index (MGFI) zagen hun marktwaarde slinken, terwijl ongeveer 7% van de bedrijven volledig van de markt verdween – hetzij als gevolg van financiële problemen of omdat ze werden opgekocht door rivalen.
Gelukkig tekenen zich een aantal duidelijke trends af, die de richting aanduiden voor de nabije toekomst. De belangrijkste thema’s vallen te verzamelen onder de noemers digitalisering en duurzaamheid, maar McKinsey gaat verder dan die dooddoeners. Zo valt het op dat liefst 81% van de jongeren van Generatie Z videospelletjes speelt, gemiddeld 7,3 uur per week. In plaats van de klassieke e-commerce, verleggen hyper-interactieve digitale omgevingen vandaag de grenzen van de mode.
Cybercreativiteit én -veiligheid
In 2022 verwacht McKinsey nieuwe benaderingen van online creativiteit en retail, waarbij NFT’s, gaming-skins en virtuele mode steeds meer de mainstream zullen bereiken. Vooruitstrevende luxespelers zoals Balenciaga en Gucci hebben hun eerste stappen in de volledig digitale wereld van het metaversum gezet, het komende jaar volgt een stroomversnelling. Virtuele winkels, gaming en digitale evenementen vinden elkaar in social commerce: onlineshoppen wordt een sociaal gebeuren, met livechat, streaming en ‘augmented reality’.
Cyberbescherming wordt in digitale setting belangrijker dan ooit tevoren. Meer dan de helft van de topmanagers vreest voor een cyberaanval in 2022. Het juiste digitale talent aantrekken en behouden wordt daarom cruciaal. Er zijn veel vacatures die niet ingevuld raken en de concurrentie onder werkgevers is groot. Werknemers een goed salaris en werkzekerheid beloven is dan niet genoeg: 45% van de medewerkers in de modebranche vindt het gevoel aan een groter doel of missie te werken doorslaggevend in hun keuze voor een baan.
Kleren krijgen een paspoort
Duurzaamheid en ‘purpose’ blijven in 2022 ook voor consumenten een prioriteit. Ze willen weten waar materialen vandaan komen, hoe producten worden gemaakt en of arbeiders eerlijk worden behandeld. In reactie hierop breiden steeds meer bedrijven hun duurzame assortimenten uit en werken ze aan de verduurzaming van hun toeleveringsketens. Als tool om die transparantie te garanderen, winnen digitale productpaspoorten aan populariteit.
Elk artikel krijgt zo een unieke code, zodat het over de hele waardeketen te traceren valt. Ook na de verkoop: als je een item altijd en overal kunt identificeren, worden tweedehandsverkoop, ruilen en recycleren gemakkelijker. Twee op de vijf modemanagers wil in 2022 productpaspoorten introduceren of heeft die al. Zo willen ze naar een circulair model evolueren, iets waar 60% van de modebedrijven al plannen toe heeft.
Superwinnaars zwaaien de plak
Welke modespelers staan vandaag het sterkst? Jaarlijks maakt McKinsey een rangschikking van wat het ‘super winners’ noemt: bedrijven die hun marktwaarde opvallend zagen stijgen, in een markt die verder amper nog groeit. Het zijn de winnaars van de ‘winner-takes-all’-trend die al jaren aan de gang is in de mode-industrie.
Steevast komen in de lijst dan ook dezelfde grootmogendheden terug, zoals Nike, Inditex en luxeconglomeraten LVMH en Kering. Ook in 2020 komen dezelfde namen terug, aangezien discount en luxe het ondanks een daling van de marges beter bleven doen dan de rest. Vooral het middensegment bleef onder druk staan. Opvallend is echter dat 2020 een doorbraakjaar was voor sportkleding: 42% van de marktgroei komt van sportmerken en -retailers. Chinezen deden het eveneens goed, dankzij een sneller herstel van de coronacrisis.
De top tien van bedrijven met de hoogste economische winst in 2019 en 2020 zijn:
-
Nike
-
Inditex (Zara, Bershka e.a.)
-
Kering (Gucci, Balenciaga e.a..)
-
LVMH (Louis Vuitton, Dior e.a.)
-
Hermès
-
Adidas
-
Fast Retailing (Uniqlo e.a.)
-
Anta Sports (Fila, Peak Performance e.a.)
-
L Brands (Victoria’s Secret e.a.)
-
TJX Companies (T.K. Maxx e.a.)