Vooral voeding duurder
Voor alle duidelijkheid: het jaarverslag 2013 bespreekt de cijfers over het jaar 2012, maar de trend is duidelijk: tegenover het jaar voordien is het prijsverschil alweer wat groter geworden. De Belgische consument betaalde in 2012 gemiddeld 11,7% meer dan in Nederland, 8,6% meer dan in Duitsland en 6,5% meer dan in Frankrijk, aldus het rapport van de FOD Economie.
Een winkelkarretje met enkel voedingsproducten kost in Duitsland 8% minder, in Frankrijk 9,2% minder en in Nederland zelfs 13% minder. Voor non-food zijn de prijsverschillen wat kleiner: ook nu weer is het grootste prijsverschil met Nederland (11,4%), tegenover 9,6% met Duitsland en 2% met Frankrijk.
Stijgende trend houdt aan
De stijgende trend is overigens al enkele jaren merkbaar: “In vergelijking met de eerste raming van het Prijzenobservatorium op basis van gegevens van 2010, blijkt dat bij een constant staal van identieke bewerkte levensmiddelen de verschillen in prijsniveau nog verder toegenomen zijn tussen 2010 en 2012. Het prijsverschil met Nederland, Frankrijk en Duitsland loopt op met respectievelijk 2,6 procentpunt, 1,1 procentpunt en 1 procentpunt.”
De verklaringen klinken intussen vertrouwd in de oren: “de omvang van de Belgische markt, de inkoopvoorwaarden, de loonkosten en de btw” en, specifiek voor Nederland, de prijzenoorlog die daar al enkele jaren aan de gang is.