Modeketen C&A lanceert nieuwe, meer ambitieuze duurzaamheidsobjectieven tegen 2028. De kernpunten: duurzamer inkopen, de levensduur van producten verlengen en het terugdringen van plastic voor eenmalig gebruik.
Klanten inspireren tot duurzamere keuzes
C&A heeft de meeste duurzaamheidsdoelen die het voor 2020 had gesteld, bereikt: dat blijkt uit het nieuwste duurzaamheidsrapport van de retailer, dat vandaag is gepubliceerd. Daarom lanceert de keten nu een nieuwe, meer ambitieuze duurzaamheidsstrategie. Het bedrijf wil klanten inspireren tot duurzamere keuzes en legt een nog grotere focus op circulariteit.
Voor zijn activiteiten in Europa heeft C&A drie nieuwe kerndoelen geformuleerd tegen 2028:
– 100% van de kernmaterialen duurzamer inkopen;
– Inzetten op circulaire principes om de levensduur van zeven van de tien producten te verlengen;
– 50% van de kunststoffen voor eenmalig gebruik in winkels, de online winkel en de toeleveringsketen vervangen door duurzame alternatieven.
Biologisch katoen
“C&A heeft al veel gedaan, maar nog vrij weinig gecommuniceerd”, zegt Giny Boer, CEO van C&A Europa. “We willen meer transparant en open zijn.” De modeketen wil een voorloper zijn op het vlak van duurzaamheid. De topvrouw verwijst naar de duurzame jeansfabriek die dit jaar zal openen in Mönchengladbach: “We brengen de productie weer naar Europa. De eerste jeans zullen al tegen de zomer van volgend jaar online worden verkocht. Daarna bekijken we volgende stappen. Dit is nog maar een start.”
Ook de inzameling van oude kledij is een succes: “We hebben al meer dan drie miljoen kilogram kledij teruggenomen, dat zijn 27 volle vrachtwagens. En het groeit nog.” Een speerpunt voor C&A is ook het gebruik van biokatoen. “Slechts 1% van de wereldwijde katoenproductie is biologisch, maar bij C&A is 50% van het katoen al bio. Voor babykledij en ondergoed is het zelfs 100%. Waarom we dat belangrijk vinden? De productie van biokatoen vergt minder pesticiden en verbruikt wel 90% minder water.
“Duurzaam is het nieuwe normaal”
C&A nam het voortouw op het gebied van circulariteit, door in 2020 de allereerste ‘Cradle to Cradle Certified Platinum’ denimstof te produceren. Het bedrijf heeft tot nu toe al meer dan vier miljoen Cradle to Cradle Certified-producten op de markt gebracht. “Het is met voorsprong de sterkste certificering ter wereld”, zegt Aleix Busquets Gonzalez, directeur Global Sustainability bij C&A.
Circulaire economie was in 2015 nog een buzzwoord dat niet iedereen begreep. Dat is nu anders: iedereen is zich bewust van de urgentie. “In 2015 waren we nog sceptisch over onze eigen doelstellingen, want ze waren erg ambitieus. Maar we hebben het gehaald. 70% van ons aanbod is nu al duurzamer, dus we geven consumenten eigenlijk niet langer de keuze om niet duurzaam te kopen. Ze hoeven de afweging niet te maken of ze wel meer willen betalen: wij democratiseren duurzame mode. Het wordt het nieuwe normaal.”
Retours terugdringen
Al geeft C&A ook ruiterlijk toe dat er nog een hele weg is af te leggen. De lat ligt steeds hoger voor de toeleveranciers van de modeketen. “Onze eisen gaan systematisch verder dan de wettelijke normen, bijvoorbeeld op het vlak van arbeidsomstandigheden. We willen niet dat kinderen onder de 16 jaar in de fabrieken van onze leveranciers werken, ook al laat de plaatselijke wetgeving wel arbeid toe vanaf 14 of 15 jaar.”
Verder wil de retailer iets doen aan het hoge aantal retourzendingen. “We praten daarover ook met Zalando. Eerst willen we dit goed analyseren: waarom sturen mensen kledij terug? Als we dat begrijpen, kunnen we maatregelen nemen.” In de collecties streeft C&A ernaar dat de helft van het aanbod uit basics voor het hele jaar bestaat, 40% uit seizoensgebonden basics en slechts 10% uit trendstuks. In elk geval heeft de coronacrisis voor een bewustmaking gezorgd, denkt Gini Boer: “Mensen vroegen zich af: ‘heb ik echt zoveel nodig?’. Daardoor gingen ze bewuster kopen. De wil om verantwoorder te consumeren is zeker aanwezig.”