Ongewone stap voor bestaand vastgoed
Breeam, dat in het Verenigd Koninkrijk werd ontwikkeld door Building Research Establishment, is een methode om de duurzaamheid van gebouwen te meten. Daarbij worden zowel de gebouweigenschappen als het beheer en gebruik ervan beoordeeld. Het keurmerk kent diverse versies: zo is er een aparte certificering voor nieuwe gebouwen of voor zware renovaties.
Bij gebouwen die reeds in gebruik zijn, is de vraag naar certificering veel minder ingeburgerd, hoewel de stock aan panden groter is. Toch besloot Redevco hierop in te zetten om het belang te beklemtonen dat de firma aan duurzaamheid hecht. Bovendien is er ook vraag van de grote retailers, die niet willen achterblijven in hun maatschappelijk verantwoord ondernemen. Een energiezuiniger pand leidt trouwens ook tot een lagere energiefactuur.
Van vijf naar twintig
In Nederland, Duitsland en Spanje is Redevco al enige tijd bezig met de Breeam In-Use-certificeringen, maar in België ging het pas vorig jaar echt van start. Het aantal erkenningen steeg er van vijf naar twintig. De nieuwe certificaten werden gegeven voor winkelgebouwen die worden verhuurd aan Inno (Antwerpen, Schoten, Leuven, Brugge en Ukkel), Brico (Brugge, Mechelen, Turnhout, Herstal en Hasselt) en C&A (Antwerpen, Aalst, Brugge, Leuven en Lier).
“De gebouwen in onze Belgische portefeuille zijn gemiddeld veertig jaar oud, het is niet altijd evident om deze op een duurzame manier te beheren. Het vraagt inspanning van zowel eigenaar als huurder”, laat managing director Eric Van Dyck van Redevco Belgium optekenen.
Ook investering in laadpalen
De vastgoedontwikkelaar ziet in de controle van de panden ook een aansporing om de panden duurzamer te maken. Voorts krijgen de huurders tips hoe ze de inrichting van hun winkels milieuvriendelijker kunnen aanpakken. Bij (her)ontwikkelingsprojecten van meer dan 10 miljoen euro ambieert Redevco om een Breeam voor nieuwbouw van ‘zeer goed’ te behalen. De bouwaanvragen voor de projecten in Waterloo Mont Saint-Jean en Sint-Eloois-Vijve werden ingediend.
Het verduurzamen van de gebouwen kan overigens worden gecombineerd met de constructie van laadpalen voor elektrische voertuigen. Zo plant Redevco om in 2014 dergelijke installaties te laten plaatsen op zijn sites in Tielt, St-Eloois-Vijve en Koksijde.