Boekenverkoop stabiliseert
Ondanks de crisis in de boekensector zag Standaard Boekhandel in 2013 zijn omzet stijgen tot bijna 200 miljoen euro: “Een beperkte groei van zo’n 3%”, zegt topman Geert Schotte in De Tijd. “De boekenverkoop, nog steeds 70% van de omzet, houdt stand. De verkoop aan particulieren, in de winkels en online, bleef status quo. Maar de zakelijke boekenverkoop – scholen, bibliotheken – is gegroeid. Ook de verkoop van dvd’s, kranten en tijdschriften en cadeaubonnen deed het goed”.
Welk aandeel van de omzet intussen al online wordt gegenereerd, houdt de topman voor zich: “Ik kan enkel zeggen dat [onze onlinewinkel] in de top vijf van grootste winkels zit.”
Cd-verkoop tot driemaal beter dan verwacht
Het gros van de groei is vooral te danken aan de verbreding van het gamma: “De bestaande winkels moeten weer aanknopen met groei. Dat is onze prioriteit. Dat kan door het assortiment te herbekijken. We hebben een succesvolle test achter de rug met allerlei papierwaren: enveloppes, inktpatronen, pennengoed, enzovoort. Krantenwinkels verdwijnen steeds meer uit de stadscentra”, vertelt de topman, die een kleine twee jaar geleden zijn vader Frans Schotte opvolgde als CEO van de winkelketen.
Vooral de cd-verkoop blijkt een schot in de roos: “We zijn pas eind 2013 begonnen, maar nu al blijkt dat het cd-budget voor 2014 volledig achterhaald is. Het zal twee of drie keer meer zijn.” Schotte noemt cd’s een markt van 100 miljoen euro en weet dat mensen op zoek zijn naar alternatieve verkooppunten nu Free Record Shop over de kop gegaan is. “We gaan onze winkels niet ombouwen tot cd-winkels. Maar we gaan wel de top-cd’s aanbieden, aangevuld met een ruimere catalogus op het internet.”
Ruimte voor 5 tot 20 baanwinkels
Daarnaast koestert de topman ook voorzichtige expansieplannen, al botst de groep stilaan op zijn limieten: “In de stadskernen is het moeilijk nog een winkel te openen zonder dat die kannibaliseert op de andere winkels. Er is wel ruimte voor vijf à twintig baanwinkels, in de periferie, maar daar zijn we afhankelijk van vergunningen van de gemeentes en de Vlaamse overheid”, aldus nog Schotte.
Intussen denkt de groep ook na over buitenlandse expansie: “Met fysieke winkels, ja. Dat blijft onze corebusiness, dat zit in onze genen. Dit jaar wil ik die knoop doorhakken.” On ons land geeft Standaard Boekhandel momenteel werk aan 700 mensen, van wie er 275 op de loonlijst van de groep staan; de anderen worden betaald door de franchisenemers. De keten telt bijna 150 vestigingen.