De voedingsdriehoek van de Vlaamse overheid krijgt een nieuwe update: ook met de milieu-impact van voeding wordt nu rekening gehouden. Plantaardige etenswaren en seizoensgroenten krijgen zo een extra streepje voor.
Milieuverantwoorde driehoek
Omdat het Vlaams Instituut voor Gezond Leven veel vragen kreeg over hoe “milieuverantwoord” te eten, lanceert het nu een aangepaste versie van de voedingsdriehoek. In de vorige driehoek, die dateert uit 2017, was al meer aandacht voor plantaardige voeding en prijken groenten en fruit resoluut bovenaan, maar nu wordt daar ook het milieueffect aan toegevoegd.
Uit literatuuronderzoek nam de overheidsinstantie verschillende factoren mee, met name broeikasgasemissies, watergebruik, landgebruik, vervuilende uitstoot en de impact op de biodiversiteit, verklaart het Vigez tegenover De Standaard. De resultaten kwamen goed uit, aangezien de meest ecologische opties doorgaans ook de gezondste zijn. De bestaande driehoek hoeft zo amper te veranderen. Rood vlees blijft het slechtst scoren, terwijl Vlamingen best meer peulvruchten en volle granen kiezen.
In de Waalse voedselpiramide zijn al langer duurzaamheidsfactoren opgenomen. Zo zijn bananen en avocado’s uit de piramide gehaald, omwille van hun milieu-impact.
Die grote uitgangspunten
De aanbevelingen zijn er overigens niet alleen voor de consument. “Met onze voedingsdriehoek en de bijhorende concrete tips en tools, willen we alle betrokkenen in het Vlaamse voedselsysteem – van boer tot bord – een kompas aanreiken. Enkel door de handen in elkaar te slaan, maken we werk van een gezonde toekomst voor onszelf en de planeet”, klinkt het. Het Vigez ziet dan ook een belangrijke taak weggelegd voor producenten, voedingswinkels, cateraars, horeca enzovoort, die mee de kostprijs, toegankelijkheid en marketing bepalen.
Concreet gaat het instituut uit van drie grote uitganspunten, die aansporen om meer plantaardig dan dierlijk te eten, zo weinig mogelijk lege calorieën te consumeren (ook goed voor de gezondheid) en voedselverspilling te vermijden. Het vertaalt zich in 7 tips:
- Drink vooral kraantjeswater
- Eet meer groenten en fruit, bij voorkeur van het seizoen
- Kies vaker voor peulvruchten, volle granen en noten
- Eet minder vlees en verkies gevogelte, vis en eieren boven rood en bewerkt vlees
- Eet en drink zo weinig mogelijk ‘lege’ calorieën zoals frisdrank, snacks en snoep
- Vermijd voedselverspilling
- Eet niet meer dan je lichaam nodig heeft