De Limburgse brouwerij Cristal lijkt gewapend voor de toekomst. De gelijknamige pils wordt sinds kort niet alleen gebrouwen met 100% groene stroom, maar er worden ook steeds meer lokale ingrediënten gebruikt. Bovendien kreeg het bier een nieuw jasje.
Samenwerking met lokale boeren
Op het dak van de brouwerij lagen reeds zonnepanelen, maar sinds begin dit jaar zorgen ook 2 windmolens voor stroom. Daardoor wordt de pils nu met 100% groene stroom gebrouwen. “Door continu te kijken hoe we ons brouwproces nog duurzamer kunnen maken, willen we onze ecologische voetafdruk verder verkleinen”, zegt Tom Poncelet, verpakkingsexpert bij Cristal.
Die verduurzaming uit zich op diverse vlakken, bijvoorbeeld door in te zetten op een kortere keten. Waar mogelijk maakt Cristal gebruik van lokale ingrediënten. Begin dit jaar ging het bedrijf een langetermijnsamenwerking met hophoeve ’t Hoppecruyt in West-Vlaanderen. “Zij zijn in 2018 gestart met een innovatie, waardoor ze de hop kunnen verwerken op 24 uur tijd”, legt innovatie-experte Ellen Mertens uit. “Hierdoor is de hop ultravers wanneer die toekomt in de brouwerij en blijven de aroma’s optimaal behouden. Dit is een groot verschil met hop die uit landen als bijvoorbeeld Duitsland of Tsjechië komt.”
Naast West-Vlaamse hop experimenteert de brouwer ook met lokale gerst. Zopas werd een eerste testveld ingezaaid in Riemst. De eerste oogst wordt deze zomer verwacht en Cristal hoopt om tegen volgend jaar een vijfde van het volume te kunnen brouwen met de Belgische gerst.
Passie
Ten slotte kreeg ook de verpakking een nieuwe look, met een subtiele verwijzing naar samenwerking en passie. “Bij Cristal zijn we meer dan alleen collega’s. We zijn een collectief“, vertelt brouwer Jeroen Dehaese. “We hebben allemaal één ding gemeen en dat is de liefde voor de stiel. Of het nu gaat over de verpakking die nog milieuvriendelijker kan, of het experimenteren met nieuwe hop- en moutsoorten, samen gaan we vollenbak voor nog betere pils.”