De mode-industrie heeft flink te lijden onder de coronacrisis en de daarbij horende lockdowns en andere beperkingen op winkelbezoeken. Maar er is ook iets fundamenteler verschoven, oordeelt Dwayne Branch, senior manager bij Deloitte. “Een steeds groter wordende lijst winkels zal voor de spiegel moeten gaan staan”, zegt hij.
Platgeknepen middensegment
“De impact van de coronacrisis op de mode-industrie is op zich niet anders dan in andere sectoren actief in consumentengoederen, zeker als ze winkelpunten hebben”, vertelt Branch. “Voor diegenen die ook een sterke online aanwezigheid hebben, is het een gemengd verhaal: pijnlijk voor de fysieke winkels, maar ongeziene groeicijfers in de online business.”
Deloitte analyseerde de trends in e-commerce doorheen Europa. “Nergens was de groei zo sterk als in het Verenigd Koninkrijk, maar heel wat andere landen – waaronder ook België – zaten niet ver achterop met een dubbelcijferige groei.” Branch ziet daarbij ook een versnelling van de trend dat de spelers in het middensegment als het ware platgeknepen worden door de luxespelers aan de ene kant en de prijsvechters aan de andere.
Een vaak terugkerend thema in die evolutie van de mode-industrie is de toekomst van het ‘fast fashion’-model, voor zover daar nog een toekomst in zit. Branch gelooft alvast van wel: “Fast fashion is niet dood, maar heeft wel last van een stevige verkoudheid waar best iets aan gedaan wordt”, oordeelt hij. “Het is duidelijk dat duurzaamheid een plek bovenaan de agenda heeft opgeëist. De traditionele spelers in de fastfashionindustrie gaan zich moeten aanpassen om relevant te blijven.”
Fast fashion blijft relevant model
Branch hoedt zich er wel voor om het concept dood te verklaren: “Er zijn nog steeds klanten die, wanneer ze een ster iets zien dragen, zo snel mogelijk een gelijkaardige outfit willen. Daar snel op inspelen met nieuwe collecties blijft een relevant model. Maar klanten worden daarbij wel steeds kritischer over de materialen die in de collecties worden gebruikt, en hoe duurzaam de hele productieketen is van die kledij.”
De coronacrisis heeft duidelijk zijn sporen nagelaten en Branch verwacht niet dat we snel naar het ‘oude normaal’ zullen terugkeren eenmaal die pandemie achter de rug is. “Het is om te beginnen al maar de vraag hoe oud dat oude normaal precies was”, grijnst hij.
Geen faillissementengolf dankzij steun banken en overheid
“Wij verwachten alleszins dat een aantal coronatrends het virus zullen overleven. We gaan nu door de omstandigheden minder vaak shoppen, maar dat zie ik ook na corona aanhouden. Mensen worden zuiniger, gooien minder snel kleding weg. En ze moeten dat ook niet, want de kleding verslijt minder snel. Telewerk zal ook na corona minstens gedeeltelijk blijven. We moeten dus minder vaak naar het werk, wat de nood aan nieuwe kledij ook verlaagt.”
Opvallend is dat de crisis nog niet heeft geleid tot een zware faillissementen- of herstructureringsgolf in de sector, ziet ook Branch. “Dat heeft alles te maken met de steun die de industrie krijg van banken – in de vorm van betalingsuitstel en overbruggingskredieten – en de overheid – in de vorm van een moratorium op faillissementen en allerhande stelsels van economische werkloosheid. Dat wil echter niet zeggen dat er onder het oppervlak geen problemen schuilen. Wanneer die vangnetten wegvallen, volgt de rekening. Een steeds grotere groep bedrijven zal op dat moment kritisch voor de spiegel moeten gaan staan op vlak van financiering en op vlak van werkkapitaal.”
RetailDetail Fashion Congress
Op 25 maart organiseert Retail Detail het Fashion Congress. Peter De Sutter (e5 Mode), Dwayne Branch (Deloitte Belgium), Dirk Smet (WASTED Atelier) en Laurent Mainil (Crunch Analytics) komen hun visie bespreken op de mode van morgen. Koop alvast hier je tickets.