Net geen 40% van de winkels verlieslatend
“Hoe langer de crisis duurt, hoe meer bedrijven het moeilijk krijgen“, stelt Unizo-topman Karel Van Eetvelt op basis van het jaarlijkse kmo-rapport waarin handelsinformatiekantoor Graydon de financiële gezondheid van de Belgische kmo’s tegen het licht hield.
Een op de zes Belgische kmo’s riskeerde in 2012 failliet te gaan en heeft dan ook amper groeipotentieel, zoals de faillissementscijfers voor 2013 recent nog bevestigden. Dat er vorig jaar in de horeca verhoudingsgewijs het meest zaken op de fles zijn gegaan, is nu cijfermatig verklaard: in 2012 was bijna één op de twee horecazaken verlieslatend (47,1% voor heel België, 44,6% voor Vlaanderen).
Dan volgt de detailhandel, met 39,3% verlieslatende winkels in België en 37% in Vlaanderen, gevolgd door de transportsector, de dienstensector en de industrie. Op zes prijkt de automobielsector en op zeven de groothandel, met 33,7% verlieslatende bedrijven in België (32,1% in Vlaanderen). Daarmee blijft de groothandel nog net de bouwsector voor.
Vooral Brusselse kmo’s “kwetsbaar”
Vooral Brussel doet het erg slecht in de studie: in de hoofdstad zit één op de vier kmo’s in slechte papieren.“In Brussel zijn meer nieuwe en kleine kmo’s, zoals telefoniebedrijven en fastfoodzaken”, zegt Eric Van den Broele van Graydon in zakenkrant De Tijd. “Zulke zaken zijn kwetsbaar en worden niet altijd even goed geleid.” Vlaanderen en Wallonië doen het, met respectievelijk 15% en 16,7% van de kmo’s in slechte papieren, toch wat minder slecht.
Toch is het niet al kommer en kwel in kmo-land: “Momenteel zit 16,3% van de kmo’s in ons land weliswaar in de risicozone, maar dat aandeel is wel beduidend lager dan in 2003. Toen bevond nog 23,3% van de Belgische kmo’s zich binnen deze risicogroep. Ten opzichte van vorig jaar blijft het cijfer nagenoeg stabiel.”
België telde twee jaar geleden 990.374 kmo’s, waarvan een kleine 600.000 in Vlaanderen.