Uit een tussentijdse enquête van Mode Unie blijkt dat de wintersolden erg slecht verlopen. De sectorfederatie vraagt dan ook bijkomende steunmaatregelen voor de modehandelaars.
Geen perspectief
Mode Unie hield een rondvraag bij 325 modehandelaars. Bijna 80% van hen geeft aan minder verkocht te hebben dan tijdens de wintersolden vorig jaar. Gemiddeld gesproken daalde de omzet met 26,4% ten opzichte van januari 2020. “Dit resultaat is niet minder dan dramatisch te noemen. Nadat we het voor- én najaar afsloten met telkens 30% minder omzet, vallen nu ook de solden stevig tegen. Opnieuw een opdoffer voor de reeds zwaar getroffen modesector’, aldus Isolde Delanghe, directeur Mode Unie.
Ook het NSZ, spreekt van zwaar tegenvallende solden. Uit een eigen peiling blijkt dat de eerste twee weken van de koopjes wel iets beter waren dan verwacht. “Maar de derde week is voor veel handelaars een ramp gebleken. Een omzetdaling van bijna 40 procent is niet ongewoon”, zegt de sectororganisatie in Het Laatste Nieuws.
Mode Unie schrijft de slechte resultaten toe aan het gebrek aan perspectief bij de consumenten en de verplichting om alleen te shoppen. “Ze hebben geen perspectief wanneer ze terug meer sociale contacten mogen hebben, heel wat mensen werken van thuis en er is geen zicht of feesten zoals communies en trouwfeesten door zullen kunnen gaan”, zegt Delanghe. Gekoppeld aan het individueel shoppen, zorgt dat ervoor dat mensen minder modestukken kopen, stelt ze nog.
Pessimisme
Volgens Mode Unie zit de sector, als gevolg van twee slechte seizoenen, intussen door zijn reserves heen. Bovendien schatten heel wat winkeliers ook het komende zomerseizoen negatief in. Ze houden rekening met een gemiddelde omzetdaling van 11,4%.
Om een golf van faillissementen te vermijden, dringt de belangenvereniging dan ook aan op bijkomende steunmaatregelen. Ze vraagt een financiële compensatie voor de gemiste marge tijdens de afgelopen maanden en een tijdelijke btw-verlaging voor het tweede kwartaal.