Als de coronapandemie slechts één belangrijke, duurzame impact heeft gehad op het retaillandschap, dan is het wel de kwantumsprong die e-commerce nam. Die groeispurt zorgt hogerop in de keten voor een ongezien drukte op de markt voor aangepaste magazijnen en logistieke infrastructuur.
Geen huurachterstallen
Dat wordt alvast duidelijk uit de resultaten van een van de voornaamste specialisten in dergelijk vastgoed, WDP. Die slaagde erin om afgelopen jaar zijn winstdoelstellingen te halen ondanks de onzekerheid die corona met zich meebracht. En ook voor het komende jaar bulkt het bedrijf van vertrouwen. Zodanig zelfs, dat WDP een eerste magazijn in Duitsland gaat neerpoten in Duitsland, zonder dat er al een huurder voor is. ‘De markt is er aantrekkelijk genoeg’, zegt topman Joost Uwents in De Tijd.
De sterke resultaten bij WDP zijn indicatief voor de algemene trend in logistiek vastgoed. Waar vastgoedspelers aanvankelijk vreesden voor huurachterstallen, moesten ze het afgelopen jaar vaststellen dat bedrijven – zoals Nike, H&M en Zara – net fors investeerden in meer opslagplaats en grotere distributiecapaciteit. En de verwachting is dat die trend niet snel zal keren.
Dat is allemaal goed nieuws voor de vastgoedspelers zelf, maar minder voor ondernemers die nu nog op zoek zijn naar extra logistieke capaciteit. Eerder deze maand bleek al dat de markt verzadigd is, en de prijzen stevig in de lift zitten. De leegstand in logistiek vastgoed bedraagt amper 1,5 procent. Dat is eigenlijk zeggen dat alles vol zit. Die anderhalve procent lege warenhuizen staan doorgaans om goede redenen leeg, en kunnen niet zomaar onmiddellijk in gebruik genomen worden.
Prijsstijgingen tot 10 procent
De norm om te spreken van een markt in evenwicht, is een leegstandgraad van 5 procent. Daar zitten we nu ver van af. Hoewel er nog geens prake is van gekke prijsstijgingen, werden opslagplaatsen en distributiecentra op de cruciale as Brussel – Antwerpen vorig jaar toch al bijna 10 procent duurder.
Wie alsnog op zoek is, hoeft evenwel (nog) niet te wanhopen. De grond in ons land wordt schaars, maar volgens de cijfers van De Tijd komt er meer dan 700.000 m² logistiek vastgoed bij in de komende 15 maanden. Wie bereid is om uit te wijken naar de Gentse haven of Limburg, kan dus zeker nog uitbreiden.