De kledingwinkels in ons land trekken aan de alarmbel. De facturen voor de voorjaarscollectie zijn binnen, steeds meer leveranciers willen voorafbetalingen voor de zomer- en herfstcollectie en intussen weigeren banken almaar meer te hulp te schieten met overbruggingskredieten.
FNG
De coronacrisis heeft al zwaar huisgehouden in de financiën van de modewinkels in België. Lockdowns en beperkende maatregelen op funshoppen deden de omzetten flink terugvallen. Maar zelfs winkels die tot voor de coronacrisis een smetteloos financieel parcours reden, stellen nu vast dat de deur gesloten blijft bij hun huisbankier. Sectorfederatie Mode Unie waarschuwt in De Tijd voor grote problemen als dit niet opgelost geraakt.
Een van de in De Tijd geciteerde winkelhouders vermoedt dat de banken wat afkerig zijn geworden van de modesector na het debacle bij FNG. Sommige banken zetten de modewinkels plots in dezelfde risicocategorie als de horeca.
Febelfin: “Verder uitstel van betaling heeft geen zin”
Terwijl de inkomsten dalen – de winterkoopjes van dit jaar dreigen uit te draaien op een fiasco – kunnen de winkeliers evenmin rekenen op inschikkelijke leveranciers. Waar die vroeger betaaltermijnen hanteerden tot 60 dagen, eisen ze nu steeds vaker volledige of gedeeltelijke voorafbetalingen.
De problematiek bereikte ook zelfstandigenorganisatie Unizo, die ermee naar bankenfederatie Febelfin trok. Maar het lijkt er niet op dat daarmee snel verandering in de zaak komt. Terwijl Unizo-topman Danny Van Assche meent dat de banken genoeg financiële slagkracht hebben meegekregen via de ‘bazooka’ van 50 miljard van de overheid. Die laat hen toe om door de overheid gegarandeerde leningen te verstrekken. “Die bazooka mag geen waterpistool worden”, aldus Van Assche in De Tijd.
Febelfin is echter niet onder de indruk, en lijkt de mening toegedaan dat het tijd wordt om de geldkraan dicht te draaien. “We zijn in een nieuwe fase van de crisis aangekomen, en verder uitstel van betaling verlenen heeft geen zin. Op een bepaald moment moet je stoppen met de problemen voor je uit te schuiven”, klinkt het bij Karel Baert, gedelegeerd bestuurder van Febelfin.
Mode Unie hoopt op een nieuwe tegemoetkoming van de overheid. De federatie hoopt op een compensatie voor gemiste marges en een tijdelijke btw-verlaging. Maar toch krijgen vooral de banken een veeg uit de pan. “Als zij ons niet helpen zoals wij hen hebben geholpen in 2008, komen we in de problemen”, klinkt het.