Overnamekandidaat voor e5 Mode De Sutter gaat toch niet in zee met elektrogroothandelaar Bultiauw, hoewel de naam van de vermogende Belg in het dossier prijkt. Wordt er verstoppertje gespeeld? En wie springt in de bres?
Paniekvoetbal of gepland?
Christian Bultiauw, voormalig gedelegeerd bestuurder en mede-eigenaar van elektrogroothandel Cebeo, stapt dan toch niet mee in het overnameproject voor e5 Mode. Volgens het dossier zou Bultiauw 2,5 miljoen euro bijdragen, maar dat pakt nu toch anders uit. De familie De Sutter gaat niet in zee met de groothandelspecialist maar met een “grote Vlaamse industriële speler”, bericht De Standaard.
Waarom Bultiauw afhaakt, en of dat op eigen initiatief is, is niet bekend. Ook wie de nieuwe mede-investeerder is, wordt nog niet bekendgemaakt. De tijd dringt nochtans: dinsdag moeten de overnamekandidaten voor de ondernemingsrechtbank verschijnen en wordt de knoop mogelijk al doorgehakt. De Sutter past op de valreep dus nog zijn bod aan.
Nieuwe vragen dringen zich op: is Bultiauw pas afgehaakt en moest er nog snel een nieuwe mede-investeerder worden gezocht? Of verleende Bultiauw tot nu toe vooral zijn naam en reputatie als nummer 136 in de lijst van rijkste Belgen, en werd er achter de schermen naar andere deals gekeken?
Wie kan waardig vervangen?
Donderdag gaf De Sutter tegenover De Standaard al te kennen dat uiteindelijk een andere oplossing mogelijk was en dat er “nog geen definitieve keuzes gemaakt” zijn. Het is dan wel frappant dat overheidsvehikel Gigarant bij zoveel onzekerheid een bankgarantie van 7,5 miljoen euro heeft beloofd. Mogelijk boezemde de aanwezigheid van Bultiauw en zijn fortuin vertrouwen in. Vraag is nu of het fonds nog altijd even geneigd is om mee te doen? Mogelijk verklaart dat waarom de bieder nu opeens ook minder bankfinanciering zegt nodig te hebben.
Hoe lang weten ook de gerechtsmandatarissen al dat de elektrohandelaar ‘out’ is? En vooral voor de medewerkers moet het schrikken zijn dat de beloofde financier van 2,5 miljoen euro wegvalt, in ruil voor een anonieme industriële speler. De Sutter bracht het meest volledige bod uit op e5 Mode en zegt quasi alle bedrijfsonderdelen te willen: van de 55 winkels in Vlaanderen tot en met inkooporganisatie ECG. Waarom de textielondernemers zich zo vastbijten in de jarenlang verlieslatende keten, blijft evenwel een raadsel. Behalve als jeansleverancier met dochteronderneming Ansi, hebben de textielbroers weinig echte banden met de retailer, noch ervaring met retail.
Benaderd door Helderweirt
Wel is geweten dat huidige e5 Mode-eigenaar Frédéric Helderweirt in de loop van 2020 al in gesprek was met De Sutter om te investeren in de keten. Een investeerder is toen niet gevonden, wat er mede toe heeft geleid dat e5 Mode dit najaar voor de tweede keer schuldbescherming moest aanvragen, maar nu komt De Sutter weer op de proppen.
Het zou logisch zijn dat Kristof en Peter De Sutter extra middelen en expertise aan retailzijde halen. Om de naam Bultiauw te vervangen, zullen ze evenwel een zwaargewicht op de kop moeten tikken. Waar kunnen ze nog zo’n sterke bondgenoot vinden? En stond die al klaar in de coulissen, of niet? Als het klopt dat pas vanmorgen de deal met de nieuwe industriële speler is getekend, lijkt dit behoorlijk op paniekvoetbal.
Indien wel, is het vreemd dat hier tot nu toe geen transparantie over was. Waarom zoveel mysterie en onduidelijkheid? Spelen de broers bewust verstoppertje of begint hun plan al te rammelen? Het blijkt een dossier met vraagtekens te worden.