“Rijdt Europa voor de banken?”
De Europese Commissie wil het elektronisch betaalverkeer binnen Europa harmoniseren, transparanter en ook goedkoper maken. “Er zou een plafond komen voor de kosten die de handelaars betalen, er zouden duidelijke spelregels komen die de handelaars vrij laten in hun keuze welke kaart ze aanvaarden, en er zou een eerlijke kans worden gegeven aan nieuwe aanbieders om op de markt te komen”, vat topman Dominique Michel van Comeos de oorspronkelijke plannen van Europa samen.
Die plannen worden nu ondergraven door een reeks voorstellen die de rapporteur van de economische commissie van het Europees Parlement nu doet. Zo gaat onder meer het kostenplafond op de schop en wordt de keuzevrijheid van de handelaar inzake het al dan niet aanvaarden van deze of gene kaart zwaar beknot.
“Indien die voorstellen niet worden ingetrokken of weggestemd, ziet het er somber uit voor het elektronisch betaalverkeer in de handel“, besluit Dominique Michel. “Je vraagt je soms echt af waar sommige Europarlementsleden mee bezig zijn. Rijden ze voor de kar van de banken en de betaalindustrie?”
Ook kaartuitgevers ontevreden
Een week geleden had ook Eurocommerce – de Europese belangenvereniging van de retail, de groothandel en de internationale handel – al gewaarschuwd voor de “verwatering van het voorstel van de Commissie“, waarbij “de meeste voordelen voor consumenten en handelaars verloren zouden gaan“.
Intussen lijken ook de kaartuitgevers niet echt tevreden met de richting die het dossier nu uitgaat. Zo liet MasterCard al weten “zich grote zorgen te maken over de one-size-fits-all benadering voor heel Europa, aangezien die niet gebaseerd lijkt op een duidelijke methodologie”.
Waarmee bewezen is dat er bij het uittekenen van de nieuwe Payment Services Directive grote belangen spelen die vaak tegenstrijdig zijn. Er wachten de Europese parlementsleden met andere woorden nog flink wat serieuze debatten over veelal technische kwesties.