De overnamegesprekken bij e5 Mode gaan verder met drie partijen: het consortium rond familie De Sutter, ZEB en de Deense kledingholding BTX Group. Dat meldden de gerechtsmandatarissen vandaag aan de betrokkenen.
Wie zijn de nieuwkomers?
Drie partijen maken nog kans om e5 Mode, of stukken van de modeketen, over te nemen. De gerechtsmandatarissen gaan met hen verder in onderhandeling, zo hebben de gerechtsmandatarissen vandaag laten weten aan de betrokkenen. Nederlandse overnamekandidaten Lex Hes en Martijn Rozenboom vallen uit de boot.
Wie zijn de nieuwkomers die zich achter het kwakkelende e5 Mode scharen? Van de familie De Sutter was al geweten dat ze de steun kregen van overheidsfonds PMV, terwijl ook Frédéric Helderweirt al een jaar geleden gesprekken zou hebben aangeknoopt met de textielfamilie in de hoop er een investeerder te vinden. Dat blijkt toen niet te zijn gelukt, maar nu een overnemer wordt gezocht voor de keten (exclusief schulden) verschijnen ze op het toneel. Ook helemaal uit Denemarken verschijnt een kandidaat.
Pantashop en Madagaskar
De banden tussen e5 Mode en De Sutter zijn langlopend, aangezien Aalters dochterbedrijf Ansi jeansbroeken produceert voor de retailketen. Ansi focust zich op duurzamere jeansproductie, met onder meer minder waterverbruik, en heeft fabrieken in Tunesië en Aalter. Van daaruit levert het bedrijf aan tal van grootmerken, van Karl Lagerfeld tot Zara.
De Aalterse familie is ook nog in de kledingindustrie actief met de onderneming Polo International, waarmee het in 1996 een meerderheidsbelang nam in de Franse sectorgenoot Sofintex om een aanzienlijke Europese speler te worden. Polo kreeg er zo ook de retailketen Pantashop bij, waarvoor de Vlamingen internationale ambities had. In 2008 liep het echter spaak en kwam er een gerechtelijke reorganisatie. Pantashop ging verder onder badpakkenspecialist Malterre. In 2017 viel het doek finaal over de Franse vennootschap Polo Europe.
Ondertussen had de familie af te rekenen met twee grote branden: in 2001 gingen de gebouwen in Aalter in de vlammen op, waarna tien jaar later ook een fabriek in Madagaskar het slachtoffer werd van een verwoestende brand en plunderingen. In dat laatste geval leidde de weigering van de verzekeraar om tussen te komen tot een jarenlange juridische strijd, waarbij de De Sutter de overheid van Madagaskar aanklaagde. Het eigen vermogen van de familie De Sutter wordt op zo’n 2 miljoen euro geschat.
Focus op “klassiek” segment
Het Deense BTX Group is dan weer geëvolueerd van een kledingproducent naar een wholesaler, die zich alleen nog maar op oudere consumenten richt. De groep, die tot 2006 Brandtex heette naar haar grootste merk, heeft een lange geschiedenis achter de rug onder de vleugels van verschillende grote privé-investeerders, zoals EQT en Sun Capital. In 2019 kwam de groep nog in nieuwe handen, met name die van Grow Capital.
Vandaag telt de groep vijf merken, waaronder Jensen en Brandtex, na een fikse herstructurering waarbij tien merken en de afdelingen “Young” en “Modern” werden verkocht. Sinds 2012 blijft daardoor alleen “Classic” over. Een mogelijke overname van e5 Mode past evenwel in de strategie die CEO Jesper Roe in 2016 voor het eerst toepaste in Nederland: BTX zette toen zijn eerste stappen op de retailmarkt door vier van de dertien winkels van het failliete Modehuis Sterenborg over te nemen. Momenteel zijn er nog wel slechts twee winkels in leven.
Als leverancier van die keten kon BTX met vier strategische verkooppunten de “afzet continueren en de klanten blijven bedienen”, zei Roe daar zelf over, aldus RetailTrends. Eerder gaven ex-topman van e5 Mode Ronald Boeckx en warenhuiskenner Erik Van Heuven tegenover RetailDetail ook al aan dat de wholesale-afzetmarkt voor kleding voor een ouder publiek weliswaar krimpt, maar dat een eigen formule zoals e5 Mode voor dat segment wel nog potentieel kan hebben.