Nickel lonkt naar Belgische retailers om zichtrekeningen aan de man te brengen. Het Franse fintechbedrijf, onderdeel van BNP Paribas, wil zijn beproefde concept ook in ons land uitrollen.
Alternatief
Nickel werd zeven jaar gelden opgericht in de nasleep van de financiele crisis. Het bedrijf wilde een alternatief zijn voor de traditionele grootbanken. Potentiele klanten kunnen er zonder veel poespas een zichtrekening openen. Toch is Nickel allesbehalve een online bank: het bedrijf maakt immers gebruik van de typisch Franse bar-tabac, een kruising tussen een café en een sigarettenwinkel, om zijn zichtrekeningen te slijten. In Frankrijk heeft de onderneming inmiddels 1,9 miljoen klanten, schrijft De Tijd.
Nickel waagt zich stilaan ook buiten de landsgrenzen. Eind vorig jaar startte het bedrijf in Spanje. Begin volgend jaar volgen Portugal en België. Over 3 drie jaar willen de Fransen 300.000 klanten hebben in ons land.
Netwerk uitbouwen
Nickel biedt uitsluitend basisbankdiensten aan zoals een zichtrekening. Ook in België zal dat het geval zijn: voor een jaarlijkse bijdrage van 20 euro krijgt de klant een zichtrekening met een Belgische IBAN-code en een betaalkaart. Het is niet de bedoeling om daarnaast ook leningen of beleggingen aan te bieden. “We onderhandelen volop met mogelijke partners die onze kaarten willen aanbieden”, zegt topman Thomas Courtois. “Dat kunnen supermarkten zijn, postkantoren, of andere retailers. We zoeken vooral naar ketens die een groot netwerk hebben dat het hele land beslaat en waar veel mensen over de vloer komen.”
Bijna vier jaar geleden werd Nickel opgeslorpt door BNP Paribas. Volgens Courtois biedt dat enkel voordelen. “We krijgen de volledige vrijheid voor het uitstippelen van onze commerciële strategie. Tegelijk helpt BNP Paribas ons met de screening van klanten, ons antiwitwasbeleid en technologische ondersteuning.”
In België bouwen zowat alle grootbanken hun kantoornetwerk af, omdat steeds meer klanten online bankieren. Ook BNP Paribas Fortis schrapt een kwart van zijn filialen tussen 2019 en eind 2021. Het nieuwe ‘netwerk’ van Nickel vormt in die optiek een handige back-up voor de bank.