Bijna 3 op 4 zelfstandige ondernemers worstelt met de huur als gevolg van de coronacrisis. Ook de Vlaamse handershuurlening biedt lang niet altijd een oplossing.
Liquiditeitsproblemen
Een en ander blijkt uit een nieuwe enquête van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). Die ondervroeg 954 winkeliers, horeca-uitbaters en contactberoepers. Bijna 75% van de ondervraagden heeft het sinds het uitbreken van de pandemie erg zwaar gehad om de handelshuur elke maand tijdig te betalen.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat bijna 7 op 10 handelaars geprobeerd hebben om die huurlasten naar beneden te krijgen. “De ene helft vroeg om een uitzonderlijke vrijstelling van hun huur, de andere helft vroeg om een tijdelijke vermindering van het bedrag”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws in Het Nieuwsblad. Slechts een derde van de verhuurders bleek bereid om een geste te doen.
Handelshuurlening
In Vlaanderen bestaat wel de zogenaamde handelshuurlening, waarbij de overheid maximaal vier maanden huur en 60.000 euro per pand voorschiet. Maar volgens Mattheeuws is dat systeem een maat voor niets, aangezien de huurder nog steeds op de goodwill van de eigenaar moet rekenen. De verhuurder moet immers eerst twee maanden huur kwijtschelden.
Het NSZ dringt aan op meer soepelheid bij zowel de overheid als de pandeigenaars. “Want anders dreigen nog meer zelfstandigen failliet te gaan, en daar is niemand bij gebaat. Ook de verhuurder niet. Want vind in deze tijden maar eens een andere huurder tegen dezelfde voorwaarden”, besluit Mattheeuws.