Outletketen Cameleon is dan toch gered: de failliete retailer maakt een doorstart onder leiding van het management en het personeel. Eerst keurden de curatoren het bod nochtans af wegens te laag.
Primeur voor de Belgische markt
Na dagenlang onderhandelen en “een belangrijke overlegvergadering” tussen de curatoren en het personeel, zijn de curatoren van de failliete Belgische keten Cameleon toch akkoord gegaan met hun overnameplan. Het idee bestaat eruit dat algemeen directeur Pascale Switten en twee jonge Brusselse ondernemers – Thibaut Dehem en Alexis Malherbe – de retailer overnemen, maar met de rechtstreekse medewerking van het personeel.
Er is namelijk een systeem uitgewerkt waarbij medewerkers “potentiële kopers” worden: wie dat wil kan zo’n twee maanden kosteloos bij het bedrijf werken, maar ondertussen zijn werkloosheidsuitkering behouden. De kosten die Cameleon zo uitspaart worden herbelegd in het bedrijf, terwijl de medewerkers in ruil aandeelhouder (maximaal 24%) kunnen worden. Het pilootproject wordt gelanceerd door Jobyourself en zou een primeur zijn voor de Belgische markt.
Hoewel het voorstel de steun kreeg van Cameleon-oprichter Jean-Cédric van der Belen, nog steeds eigenaar van het pand in Woluwe en de merkrechten, waren de schuldeisers en curatoren eerst niet akkoord met het overnamebod. Het bod was immers amper de helft (500.000 euro) van de geschatte waarde van 1,2 miljoen euro. Na de afwijzing schreef het personeel een ontgoochelde brief en beloofde Van der Belen het bod te verhogen.
Winkels heropenen binnenkort
Die “veerkracht van het personeel” heeft het tij finaal doen keren, laat het bedrijf nu weten. Cameleon maakt een doorstart met zo’n 80 personeelsleden en zal worden ondersteund door Hub.Brussels. Het nieuwe team focust in eerste instantie op de operationele doorstart van de winkels in Woluwe en Genval, die volgens de overnemers al binnenkort weer open gaan.
In de loop van 2021 wil Cameleon de activiteiten ook diversifieren, met behalve retail ook evenementen en food in het gebouw in Woluwe. “De locatie en waarde van de winkel in Woluwe, het eerste eco-gebouwde Europese commerciële gebouw, maakt het een ideale plek in Brussel om nieuwe producten te ontdekken, slimme aankopen te doen en verantwoord te consumeren in een creatieve omgeving “, zegt gedelegeerd bestuurder Pascale Switten.