Tweede klap
De accijnsverhoging die de Fransen begin dit jaar doorvoerden heeft volgens de Belgische Brouwers geleid tot hogere prijzen “en dus, zoals verwacht, tot een significant lagere bierconsumptie” bij onze zuiderburen: de Fransen hebben dit jaar dik 10% minder bier gedronken. Omdat de inkomsten uit accijns door de mindere consumptie beduidend lager liggen dan de Franse regering destijds had gehoopt, is ze volgens de brouwersfederatie nu op zoek naar nieuwe inkomsten.
Die nieuwe inkomsten “schijnt ze gevonden te hebben in de toepassing van een wet van 2005 die destijds tot doel had het suikergehalte in de zogenaamde ‘alcopops’ (een mix van frisdrank met alcohol) te belasten“, zegt Sven Gatz, voorzitter van de Belgische Brouwers.
“Tot dusver werd deze wet enkel toegepast voor deze ‘alcopops’, maar nu schijnt de Franse overheid ook het restsuikergehalte in bier in het vizier te nemen. Hoewel de meeste moutsuiker door vergisting wordt omgezet in alcohol, bevatten zowat alle bieren na vergisting nog altijd een bepaalde hoeveelheid restsuiker.” Vooral de fruitbieren dreigen slachtoffer te worden van de nieuwe taks: volgens Gatz zou er zo’n twee euro taks per glas gaan geheven worden.
Vechten tegen de bierkaai?
Van de 18,75 miljoen hectoliter bier die ons land vorig jaar in produceerde, was 62% bestemd voor de export en het gros daarvan gaat naar Frankrijk. De Belgische brouwers kunnen deze tweede prijsverhoging in één jaar tijd missen als kiespijn en zijn dan ook tevreden dat minister van Financiën Koen Geens (CD&V) een brief heeft geschreven naar zijn Franse ambtgenoot om zijn alcoholprobleem aan te kaarten.
Bij de accijnsverhoging eerder dit jaar was premier Di Rupo naar Parijs getrokken om er persoonlijk de zaak van de Belgische brouwers te bepleiten bij president Hollande, maar dat bleek tevergeefs. Toch houdt Gatz in Het Nieuwsblad de moed erin: “Zelfs wie niets van bier afweet, moet toegeven dat er totaal geen verband is tussen de Belgische fruitbieren en de zogeheten alcopops.”