Koopjesketen Mega World is failliet: nadat het hof van beroep maandagochtend had beslist dat de retailer geen bescherming krijgt tegen schuldeisers, was er geen andere uitweg meer. 650 banen gaan verloren.
Zware schuldenlast
Er is een einde gekomen aan het schimmige verhaal van outletketen Mega World, een verhaal dat begon in februari toen de Nederlandse ondernemer Dirk Bron de Belgische Blokker-winkels overnam van Mirage Retail Group. De ondernemingsrechtbank heeft de keten failliet verklaard op vraag van de voorlopige bewindvoerders. Het bedrijf was niet meer te redden omdat het een te zware schuldenlast met zich meesleept. Bovendien slaagde het management er niet in om een geloofwaardig reddingsplan voor te leggen.
Mega World kreeg om die redenen al op 2 november te horen dat het geen bescherming tegen schuldeisers zou krijgen, maar de retailer ging toen in beroep tegen die beslissing. Zo lang die beroepsprocedure liep, kon de ondernemingsrechtbank geen faillissement uitspreken. Maar toen het hof van beroep maandagochtend definitief besliste dat het bedrijf geen bescherming tegen schuldeisers zou krijgen, stond eigenlijk niets een faillissement nog in de weg.
Strafrechtelijk onderzoek
De voorlopige bewindvoerders zijn aangesteld als curatoren. Zij moeten nu proberen om kopers te vinden voor de resterende voorraden en voor de winkelinrichting, en overnemers voor de huurcontracten van 122 winkelpanden. Vaak gaat het om goed gelegen winkels, dus een deel van de panden krijgt wellicht een nieuwe invulling. Volgens de curatoren had onder andere een Nederlandse keten van kinderspullen interesse getoond, schrijft De Standaard. Voor de ongeveer 650 werknemers is er weinig hoop: zij moeten in moeilijke tijden op zoek naar een nieuwe job.
Voor eigenaar Dirk Bron kan de zaak nog een staartje krijgen: hij wordt verdacht van valsheid in geschrifte, gebruik van valse stukken, valsheid van de jaarrekening en misbruik van vennootschapsgoederen. Mega World heeft sinds de overname nog geen btw, sociale bijdragen of belastingen betaald. De totale schuldenberg zou meer dan 40 miljoen euro bedragen. Er loopt een strafrechtelijk onderzoek: de ondernemer riskeert vijf jaar cel.