“Aankondigingspolitiek”
“Liefst 22% van de handelaars denkt dat de sperperiode op 3 december is gestart“, zegt voorzitter Christine Mattheeuws. “De huidige verwarring is het spijtige gevolg van de aankondigingspolitiek die heel wat ministers blijven toepassen. Ze lanceren maatregelen alsof die een feit zijn, maar de uitvoering van die bewuste maatregelen laat dan vaak heel lang op zich wachten.”
Dat is een niet mis te verstane vingerwijzing naar de ministers Vande Lanotte (SP.A) en Laruelle (MR): de minister van Consumentenzaken en zijn collega voor Zelfstandigen kondigden in maart aan dat de sper- en de referentieperiode, die bepaalt dat de laagste prijs die modewinkels toekennen in de maand voor de solden als referentieprijs voor de soldenprijs moet worden gebruikt, voortaan zouden samenvallen: van 3 december tot 3 januari voor de wintersolden, van 1 juni tot 1 juli voor de zomersolden.
“Nog altijd geen wet”
“Maar die maatregel is ondertussen nog altijd geen wet geworden“, klinkt het bij het NSZ. Daardoor gaat de sperperiode ook dit jaar pas in op 6 december. Handelaars die op 3, 4 en 5 december toch nog kledij, schoenen en lederwaren met korting verkopen, moeten die verlaagde prijs dus als uitgangspunt gebruiken om de soldenprijs te berekenen, zo niet riskeren ze een boete.
Daarom vindt het NSZ het veel duidelijker om de sperperiode al op 3 december te laten starten. De zelfstandigenorganisatie vraagt de ministers met aandrang om die nieuwe regels voor de volgende sperperiode (juni 2014) ingang te laten vinden, om verdere misverstanden te vermijden.
Uit diezelfde rondvraag bij 383 modewinkels blijkt overigens dat 95% van de zelfstandige handelaars zich nauwgezet aan de sperperiode zal houden, terwijl slechts 2% zegt zich niets van het verbod op kortingen aan te trekken. “3% neemt een afwachtende houding aan”, zegt Christine Mattheeuws: “Zij zijn voorlopig niet van plan om de sperperiode te overtreden, maar zullen dat wel doen wanneer andere winkels zich niet aan de regels houden.”