200 miljoen dollar waard
Luxeconcern LVMH zou naar verluidt 75 miljoen Australische dollar (iets meer dan 50 miljoen euro) hebben betaald voor de aandelen. “We zullen voor 2XU een brug naar Azië bouwen“, zegt Ravi Thakran van LVMH. “Wij hebben verstand van merken bouwen en zullen 2XU als apart merk behouden, zoals we met al onze merken doen.”
Thakran waardeert de sportkledingfabrikant uit Melbourne op zo’n 150 miljoen euro: niet slecht voor een bedrijf dat pas in 2005 opgericht werd en nu al een jaaromzet van 44 miljoen euro draait. Marketingveteraan Clyde Davenport, die het merk stichtte samen met twee landgenoten (bij wie voormalig professioneel triatleet James Hunt), wil die omzet met de hulp en de extra centen van LVMH tegen eind 2015 opdrijven tot 100 miljoen euro.
Met 42% van de aandelen in handen blijven de drie stichters nipt de grootste aandeelhouder, vóór L Capital Asia (LVMH) met 40% en Lazard Australian Private Equity Ltd met 18%. Voor LVMH en L Capital Asia is dit meteen de tweede investering dit jaar op de Australische kledingmarkt. Eerder dit jaar kocht het luxeconcern zich ook al in bij R.M. Williams, de bekende fabrikant van outdoorkleding.
Groeispurt inzetten
2XU maakte in sportkringen naam als fabrikant van kleding die de prestaties van atleten verbetert: compressiekleding en “wet suits” voor lopen, fietsen, fitness, triatlon enzovoort. Bij het sportkledingmerk werken momenteel 165 mensen en de groep runt vijftien winkels: twaalf in Australië en telkens eentje in Nieuw-Zeeland, op de Filippijnen en in de Verenigde Staten. Een tweede Amerikaanse vestiging staat op de planning.
“De drie stichters hebben zeggenschap opgegeven om de groei van 2XU te versnellen“, zegt Davenport, die luidop droomt van expansie in Azië, Europa en de Verenigde Staten. Volgens de Australiër speelt momenteel ruim de helft van alle basketters in de Amerikaanse NBA-competitie al met sportkleding van 2XU.